Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nima från Iran jagar röster till SD

Nima Gholam Ali Pour
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Sverigedemokraterna ökar kraftigt bland väljare med utländsk bakgrund, visar den senaste partisympatiundersökningen från SCB.

Nima Gholam Ali Pour arbetar för Sverigedemokraterna i Malmö – och upplever en enorm skillnad jämfört med föregående valrörelse.

– Invandrares entusiasm för Sverigedemokraterna är ganska extrem i år, säger Nima – som kom till Rosengård från Iran när han var fem år gammal.

– Det är för att vi talar klarspråk. Vi säger som det är, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

När SCB släppte sin partisympatiundersökning i maj 2014 visade siffrorna att endast två procent av väljarna med utländsk bakgrund sympatiserade med Sverigedemokraterna. I dag har samma siffra exploderat – och i majmätningen 2018 ligger den på tolv procent.

Det innebär en ökning på tio procentenheter – på bara fyra år.

Jimmie Åkesson på besök i Rosengård, Malmö, tidigare i år.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Hos män med utländsk bakgrund är det 12,5 procent som sympatiserar med SD. Samma siffra hos män med svensk bakgrund ligger på 20,8 procent.

Men hos kvinnorna är det tvärtom.


LÄS MER: Fler med utländsk bakgrund väljer Sverigedemokraterna 


I SCB:s undersökning framgår att Sverigedemokraterna är mer populära hos kvinnor med utländsk bakgrund än hos kvinnor med svensk bakgrund. 11,6 procent av de tillfrågade kvinnorna med utländsk bakgrund anger att de sympatiserar med SD – jämfört med 9,3 procent av kvinnorna med svensk bakgrund. 

Den invandrade sverigedemokraten

Nima Gholam Ali Pour kom till Rosengård från Iran när han var fem år gammal. Med tiden blev han politiskt engagerad och anslöt sig till Socialdemokraterna – ett parti som han sedan lämnade 2013.

– De gör egentligen ingenting. Man värvar röster bland fattiga människor utan att förbättra deras tillvaro, säger Nima.

I stället gick han med i Sverigedemokraterna i Malmö. Förutom heltidsjobbet som lärare sitter han i dag i kommunfullmäktige, flera olika nämnder, delar ut flygblad och är politisk sekreterare på deltid.

Nima Gholam Ali Pour anslöt sig till Socialdemokraterna när han blev politiskt engagerad, men lämnade partiet 2013.
Foto: Pressbild

Samtliga områden som Nima har bott i – Rosengård, Lindängen och Nydala – räknas enligt polisen som ”särskilt utsatta områden”, vilket är den allvarligaste klassificeringen.

Nima menar att Sverigedemokraternas position har förändrats markant sedan förra valet – och att de nu accepteras i de utsatta områdena, där han och partikamraterna ofta delar ut flygblad och pratar med medborgarna.

Rosengård i Malmö.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

– I dag upplever jag att det mest är svenskar från Vänsterpartiet eller Miljöpartiet som blir arga, inte invandrare. De är antingen passiva eller tycker det är positivt och vill veta mer, säger Nima och berättar om en händelse tidigare samma morgon, när han delade ut flygblad:

– En kvinna tog ett flygblad, kastade det på mig och sa att jag var ett svin. Hon var inte invandrare.

”Invandrarnas entusiasm är extrem”

Nima menar att invånare i utsatta områden ofta delar Sverigedemokraternas bild av invandringen.

– Vi behöver inte anpassa oss till invandrarna. Folk som bor nära de här problemen känner igen dem, säger han och fortsätter:

– Invandrares entusiasm för Sverigedemokraterna är ganska extrem i år.

Nima upplever dock att många med svensk bakgrund inte vill acceptera att han och andra med utländsk bakgrund kan ha vilka politiska uppfattningar som helst.

– “Du som själv är invandrare, hur kan du säga till andra att de inte får komma hit?” Den frågan får jag ganska ofta. Då utgår de från att man som invandrare har vissa specifika “invandraråsikter”. Det tycker jag är märkligt, säger han.

”Folk som bor nära de här problemen känner igen dem”, säger Nima Gholam Ali Pour.
Foto: Pressbild

Stor splittring bland väljargrupper

Malmös olika stadsdelar röstar i princip emot varandra. I riksdagsvalet 2014 fick Sverigedemokraterna i det utsatta distriktet norra Lindängen drygt en femtedel av rösterna – och Feministiskt Initiativ lite över en procent. I ett av innerstadens valdistrikt, Möllevångstorget, var siffrorna omvända. Här blev Fi största parti med en fjärdedel av rösterna – samtidigt som SD fick nöja sig med knappt fyra procent. 

Möllevångstorget i Malmös innerstad.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Jenny Madestam är statsvetare på Södertörns högskola.

SCB:s rapport visar att Sverigedemokraterna är mer populära hos kvinnor med utländsk bakgrund jämfört med kvinnor med svensk bakgrund. Vad beror det på?

– Jag tror att det kan ha att göra med Sverigedemokraternas relativt konservativa profil i många frågar, gällande familj, moral och värderingar. Det kan tilltala kvinnor med utländsk bakgrund i större utsträckning, säger Jenny Madestam och fortsätter:

– Sen kan det också vara så att en del av de här kvinnorna tycker att det är bra att man trycker mycket på lag och ordning, skärpta straff för brott och så vidare. Det kan också vara en aspekt, att man kommer från oroliga platser i världen och det därför tilltalar en, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Åkesson: ”Vi talar klarspråk”

Efter Jimme Åkessons tal på Järvaveckan under fredagskvällen kommenterar han Expressens artikel:

– Det är för att vi talar klarspråk. Vi säger som det är, säger han.

Järvaveckan äger rum på Spånga IP i närheten av de särskilt utsatta områdena Tensta, Rinkeby och Husby.

– Alla tycker säkert inte om det jag sa här i dag, men många ser det nog som väldigt befriande när det kommer en politiker hit och talar om att vi förstår problembilden, säger Jimmie Åkesson och fortsätter:

– Vi förstår att ni vill ha lag och ordning, vi förstår att ni vill frigöra er från organiserad brottslighet eller förtryckarstrukturer, och då ska vi politiskt hjälpa er med det. 

Kommunikationschefen: Politik framför kampanj

Joakim Wallerstein är kommunikationschef på Sverigedemokraterna. Han menar att framgången främst handlar om partiets politik snarare än kampanjer. 

Joakim Wallerstein (SD).
Foto: PER LARSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Samtidigt lyfter Wallerstein fram företrädarna som arbetar i förorten:

– Vi har ett antal företrädare som själva har bakgrund i de här utanförskapsområdena, säger han och fortsätter:

– I stället för att åka ut från innerstan och försöker berätta för folk i förorten hur det är, så är det folk som själva är därifrån som pratar om Sverigedemokraterna och vår politik.

Jimmie Åkesson på besök i Rosengård våren 2018.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Joakim Wallerstein framhåller även partiledaren Jimmie Åkessons arbete:

– Under nästan två års tid har han varit hemma hos folk, som butiksägare och pensionärer, och pratat väldigt mycket.


LÄS MER: Val 2018 – allt om valets viktigaste frågor