Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nazistiska NMR fotograferar väljare i flera vallokaler

Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
OBS! Genrebild.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nazistiska NMR fotograferar privatpersoner, journalister, politiker och valsedlar på olika platser i landet under valdagen.

Nazistgruppen har skickat ut sina ”kampgrupper” för att observera, skriver SvD.

– Då märker jag att två män fotograferade mig när jag skulle välja valsedlar. Jag tyckte det kändes märkligt, säger en person, som blev fotad när han röstade, till Norrbottens-Kuriren.

Svenska Dagbladet skriver att den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, som också ställer upp i riksdagsvalet, har hotat med att ”punktmarkera” vissa vallokaler i Värmland.

Samtidigt uppges NMR vara ute och fotografera journalister, valsedlar och ”personer som de uppfattar som judar”, skriver SvD.

Tidningen rapporterar vidare att det i Boden, Ludvika och Kungälv – orter där NMR mobiliserat sig – finns en oro för att NMR ska störa vid vallokaler.

– Vi har åkt runt i bil för att hålla koll på vad som händer och vi har träffat på NMR vid tre vallokaler men hittills inga incidenter, säger Andreas Falk, kommunikatör i Ludvika, till SvD.

”Kändes märkligt”

Också Washington Post har uppmärksammat NMR:s agerande.

En privatperson säger till Norrbottens-Kuriren att han blev fotograferad eller filmad av personer från NMR när han röstade i Bodens stadshus.

– Jag ville ha lugn och ro i vallokalen eftersom jag var osäker på vad jag skulle välja och ville samla tankarna. Då märker jag att två män fotograferade mig när jag skulle välja valsedlar. Jag tyckte det kändes märkligt, så efteråt gick jag fram och pratade med dem. Då sa de att de var på politiskt uppdrag från NMR och att de var där för att hålla koll på sina valsedlar, säger mannen till Norrbottens-Kuriren.


LÄS MER: Nazistfästet där NMR vill ta sig in i kommunen


Säkerhetschefen bekräftar

Via sin propagandasajt Nordfront skriver NMR om valet. Om händelsen i Boden skriver de:

”Det kom in en man som frågade oss när vi satt i lokalen om vi filmade. Vilket vi inte gjorde. Vi satt och läste nyheter på Nordfront.”

NMR är på plats i bland annat Boden, Ludvika och Kungälv.

Tommy Lindvall, säkerhetschef på Bodens kommun, säger till Norrbottens-Kuriren att en person ska ha filmat eller fotograferat i foajén till en av vallokalerna.

– Vi kan inte bekräfta att det är någon från NMR, därför gör vi inget åt det. Det är okej att filma och fotografera i vallokalen så länge du inte stör röstförfarandet. Om materialet sedan sprids och människorna som är med på materialet inte gett sitt samtycke så blir det olagligt, säger Lindvall till Norrbottens-Kuriren.

NMR: ”Hej då”

Via Nordfront skriver de också att valet på flera håll i landet riggats. Bland annat skriver de om valsedlar som ska ha stulits.

– Att valet är riggat är en berättelse som de förberett länge, säger Christer Mattsson, forskare vid Segerstedtinstitutet och expert på NMR, till SvD.

När Expressen når NMR:s presstalesman Pär Öberg vill han inte kommentera organisationens agerande. Öberg säger:

– Expressen? Hej då.


LÄS MER: Här är Sveriges mest nazistiska kommuner


SÅ GÅR RÖSTRÄKNINGEN TILL: Alla hålltider för söndagskvällen  

DETTA ÄR VALFUSK:  Så rapporterar du om du tycker att allt inte går rätt till 

DET HÄNDER EFTER VALET: Steg för steg – vi förklarar  

ALLT OM VALET: 9 september är det val – här är allt du behöver veta  

FÖRSTAGÅNGSVÄLJARE: Röstar du för första gången – så går det till  

VAL 2018: Det här händer om SD blir största parti