Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Källor till Di: Planen – regering med M och KD

Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

En regering bestående av Moderaterna och Kristdemokraterna blir allt mer trolig. 

Det menar tunga företrädare inom partierna som Dagens industri har pratat med. 

Under torsdagseftermiddagen lade Ulf Kristersson upp en bild på Instagram som vittnar om att alliansen haft ett möte i dag. 

Under gårdagen meddelade alliansen att man kommer försöka avsätta Löfven den 24 september - samtidigt öppnade de upp för regeringssamtal med Socialdemokraterna. 

Socialdemokraterna vill i stället se en blocköverskridande regering, men det har avisats av Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L), som är mest troliga att ingå i en sådan regering. 

Troligt med KD och M-regering 

Men det finns en annan plan. Nu uppger flera tunga företrädare inom Moderaterna och Kristdemokraterna att en regering bestående enbart av de partierna blir allt mer troligt, det rapporterar Dagens industri.  

Under onsdagen höll alliansen en gemensam pressträff där man meddelade att man gemensamt vill föra samtal med Socialdemokraterna. 

Varken Ulf Kristersson eller Ebba Busch Thor ville där spekulera kring en eventuell plan b. 

KD stenhårda i regeringsfrågan 

Enligt källor till Dagens industri står det mellan en S-ledd mittenregering och en regering bestående av M och KD. 

Expressen har tidigare rapporterat om att M-ledaren Ulf Kristersson kan offra Centerpartiet och Liberalerna för att i stället regera med Kristdemokraterna med stöd från SD. 

”En av framgångsfaktorerna för KD det här valet var att man var fullständigt stenhårda i regeringsfrågan. Att man skulle rösta på Ulf Kristersson som statsminister oavsett valutgång. Och det kommer man inte att backa från”, säger Johan Ingerö, som tidigare var presschef i KD, och numera arbetar för tankesmedjan Timbro till Dagens industri. 

På torsdagseftermiddagen lade Ulf Kristersson upp en bild på Instagram som vittnade om att alliansen haft ett möte samma dag. 

"Trevlig torsdagsfika med mina vänner", skrev han under bilden. 

https://www.instagram.com/p/BnqxxxDlB2N/?hl=sv&taken-by=kristerssonulf