MP:s ultimatum: Annie Lööf som statsminister

Miljöpartiets språkrör är beredda att sätta sig i en alliansregering – om Annie Lööf blev statsminister.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Moderaterna vägrade släppa fram Annie Lööf som statsminister i en allians-MP-regering.
Foto: JESSICA GOW/TT
M kräver att Ulf Kristersson utses till statsminister i en alliansregering.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin är beredda att överge Stefan Löfven och sätta sig i en alliansregering, kan Expressen avslöja. 

Kravet är att Annie Lööf – och inte Ulf Kristersson – utses till statsminister och därför föll alternativet.

Uppgifterna bekräftas också av en C-källa:

– Moderaterna vägrar.

Flera uppgiftslämnare bekräftar nu för Expressen att Miljöpartiet – mot löfte om ministerposter – är beredda att byta sida för att lösa regeringsbildningsfrågan. 

En C-källa bekräftar att det var beskedet till Annie Lööf under flera tillfällen under den gångna veckan. Så sent som under gårdagens samtal mellan C och MP upprepades budskapet. 

– Men kravet var att Annie Lööf leder den regeringen, och inte Ulf Kristersson, säger källan. 

Moderaterna vägrade låta Annie Lööf leda en alliansregering

Men när  Annie Lööf framförde detta till Moderatledaren Ulf Kristersson blev svaret att han hellre går i opposition, enligt uppgiftslämnaren: 

– Moderaterna vägrar.

En M-källa säger till Expressen: 

– En sådan konstellation är inte en framkomlig väg. Socialdemokraterna har sagt att de kommer att fälla alla regeringar de inte leder och skulle fällt den tillsammans med V och SD eftersom de tre partierna har majoritet tillsammans. 

MP:s inställning är inte helt oväntad. 

Under en pressträff har Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin tidigare sagt att hans parti gärna samtalar om politiska frågor med andra partier – men han har stängt dörren till att medverka till en M-ledd regering.

– Vi stödjer inte Ulf Kristersson som statsminister, sa Fridolin på pressträffen.

Varför det?

– Politiskt har vi sett att Moderaterna har rört sig allt längre från Miljöpartiet vad gäller miljöpolitik och medmänsklighet. Och i dag blev det tydligt att det är den konservativa högerfalangen som nu styr Moderaterna.

Låsningar kring vem som ska vara statsminister

Just låsningen i statsministerfrågan är ett av skälen till att Annie Lööf under torsdagen fick ge upp sina sonderingsförsök. Under dagens presskonferens beskrev C-ledaren situationen så här: 

– De största hindrena för att få till stånd en ny regering är de låsningar som finns kring vilka partier man ska ha regeringssamverkan med, men också specifikt vem som ska vara statsminister. 

Något hon själv senare också skriver på Twitter.

https://twitter.com/annieloof/status/1065630715025469442

Hon sade att hennes slutsats, efter att ha diskuterat sakpolitik under sonderingarna, är att det finns "en betydande vilja att fördjupa diskussionerna". 

– Men den här viljan inte är tillräckligt stark för att bryta låsningen i statsministerfrågan. 

Hon fortsatte: 

– Om man går över till regeringsbildningsfrågorna kan jag konstatera att det står klart att Socialdemokraterna och Moderaterna bara vill rösta ja till sig själva som statsminister. Trots det besvärliga parlamentariska läget så existerar ingen gul knapp för något av dessa partier. Det är en röd eller grön knapp som gäller. 

Annie Lööfs pressekreterare Hannes Hervieu skriver i ett sms om Expressens uppgifter: 

"Vi kommenterar inte innehållet i samtalen".