Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MP:s plan: Satsa på rödgröna stödröster

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin (MP) sommartalade i Avesta.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin (MP) under TV4:s partiledardebatt-Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ett internt dokument visar på stor intern oro inom Miljöpartiet inför valresultatet, skriver Aftonbladet

Farhågorna är att partiet egentligen är mindre än vad opinionssiffrorna visar. 

Nu står hoppet till rödgröna stödröster. 

Miljöpartiet ligger stabilt i de flesta opinionsundersökningar – men oron är ändå stor på partiets högkvarter.

Det visar ett internt PM som Aftonbladet har tagit del av. Rädslan att åka ur riksdagen bygger bland annat på en färsk mätning från Yougov som endast ger partiet 3,6 procent av rösterna. Institutet kom närmast partiets resultat 2014.

Miljöpartiet tycks inte heller lugnas av de mer etablerade instituten, där man hamnar över spärren. Det beror på att MP tidigare har överskattats i mätningar, en oro som bekräftas av en källa som Aftonbladet har pratat med.

– Erfarenheten från tidigare säger att vi förmodligen ligger lägre än vad mätningarna säger, säger källan.

 

Kampen för rödgröna stödröster

Enligt det interna dokumentet satsar partiet nu på att få rödgröna stödröster:

”Vi ska visa att den viktigaste taktikrösten en rödgrön väljare kan lägga är på MP. Att MP är kvar i riksdagen är garanten för att högerkrafter inte tar över efter valet”, står det att läsa i dokumentet.

Aftonbladet skriver även att Miljöpartiet är det parti som har flest osäkra väljare – och nu ska man sikta in sig på dessa genom kampanjer i sociala medier.

– Personer som väger mellan MP och ett annat rödgrönt parti är målgruppen. Att få dem att förstå att utan MP är en rödgrön regering körd, säger källan som tidningen har pratat med.

Demoskop: ”Många som har glömt det”

Peter Santesson är chef för opinionsanalys på mätinstitutet Demoskop. Han tror att oron på Miljöpartiets högkvarter är stor:

– Det är många som har glömt det, men det har funnits en tendens att överskatta Miljöpartiet. Det är klart att det ökar nervositeten hos dem.

Samtidigt menar Santesson att mätinstituten har justerat sina mätmetoder:

– Det här är ett problem som både vi och andra analysinstitut har jobbat med under den här mätperioden. Vi tror och hoppas att det här ska vara träffsäkra siffror. Men det har skett många metodförändringar som inte har prövats skarpt i val. Det kommer visa sig, men vår bedömning är att vi inte ska göra den överskattning vi har sett tidigare.

Vissa menar att Miljöpartiet inte kan räkna med så många stödröster?

– Jag tror inte det, nej. Det har inte funnits en tradition av att stödrösta på Miljöpartiet. Om man jämför med KD är det värderingsmässiga steget mycket mindre för en moderat att stödrösta på dem. Steget för en Socialdemokrat att stödrösta på Miljöpartiet är mycket längre, säger Santesson och fortsätter:

– En annan sak är att Miljöpartiets siffror har varit ganska lugna det här året. Jag tror inte att eventuella stödröstare är särskilt mobiliserade.

 

LÄS MER: Valkompassen 2018 

LÄS MER: Allt om valet 2018