Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MP:s nya klimatutspel: Satsa 50 miljarder kronor

Isabella Lövin och Gustav Fridolin presenterade sin investeringsplan för klimatet. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
De vill att 50 miljarder ska satsas på bland annat nya stambanor för tågen och förnybar el.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Miljöpartiet presenterade på fredagen sin nya plan för att möta klimathoten. Nu tar man avstamp i debatten efter den extremt torra och varma sommaren.

50 miljarder ska satsas på bland annat nya stambanor för tågen och förnybar el.

– Det här är allvar, det är här och nu. Vi har inte tid att vänta, planeten har inte tid att vänta, säger Isabella Lövin, språkrör för MP.

Miljöpartiet som legat risigt till i mätningarna under våren förväntas få en skjuts i opinionen efter sommarens extremväder.

Miljön är nu den näst viktigaste frågan i valet för väljarna. Det visar Expressen och Demoskops undersökning.

"2018 - ett klimatval"

Språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin spelade ut sina kort mot de andra partierna vid presskonferensen.

–  Vi har inte tid att vänta, planeten har inte tid att vänta. Nu är det upp till alla partier vad man tar för ansvar i klimatpolitiken. Väljarna förtjänar att få veta.

– Vi hoppas för planetens skull att valet 2018 ska bli ett klimatval, säger Isabella Lövin.

Miljöpartiet presenterar en plan om att satsa 50 miljarder kronor för att möta klimathoten under nästa mandatperiod. Detta utöver pengar som redan avsatts till miljön.

Enligt MP-förslagen ska miljarderna fördelas på:

Transporter.

Hundra procent förnybar el.

Modern industri.

Gröna barnvänliga städer.

Levande landsbygd.

Bygg nya stamnät för järnvägen

MP vill behålla flygskatten och satsa på järnvägen samt elektrifiering inom fordonsbranschen. Sista droppen fossila bränslen ska vara såld år 2030, säger Gustav Fridolin.

– Vi vill rusta upp järnvägsnätet och sätta spaden i backen och börja bygga de nya stamnät som behövs, säger språkröret.

MP vill i sin klimatsatsning göra det lättare för privatpersoner att producera sin el själv. Man ska även underlätta för företagen att göra investeringar i hundra procent förnybar el.

 

LÄS MER: Följ valresultat 2018 Live! 

LÄS MER: Missa inget från valet 2018 

LÄS MER: Valkompassen – för dig som är osäker på valet 2018