Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MP vill att fler unga ska få stanna i Sverige

”Vi tycker att det är viktigt att tydliggöra att unga personer i större utsträckning bör få möjlighet att stanna om de har stark anknytning till Sverige”, säger Maria Ferm (MP).
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

VÄSTERÅS. Unga som har varit länge i Sverige ska få chans att stanna. 

Det fattade Miljöpartiet beslut om under lördagskvällen på sin kongress i Västerås. 

– Unga personer bör i större utsträckning få möjlighet att stanna om de har stark anknytning till Sverige, säger migrationspolitiske talesperson Maria Ferm.  

Samtidigt visar en webbundersökning som Expressen har gjort bland förtroendevalda miljöpartister att drygt hälften är missnöjda med den migrationspolitik som MP fört med S under mandatperioden. 

Miljöpartiet, som i helgen är samlade för kongress i Västerås, vill att unga som varit länge i Sverige ska ges möjlighet att stanna. 

– Vi tycker att det är viktigt att tydliggöra att unga personer i större utsträckning bör få möjlighet att stanna om de har stark anknytning till Sverige, till exempel att de har bott här i många år, säger Maria Ferm, Miljöpartiets talesperson i migrationsfrågor. 

Vad blir definieringen av anknytning?

– När man tar fram ny migrationslagstiftning så kommer det ju så klart behöva utredas, det får man lämna till en sådan utredning. Generellt sett så har vi redan den typen av regler i lagstiftningen.

Ungdomsförbundet Grön ungdom har sedan tidigare krävt att ett anknytningsskäl för unga upp till 26 år ska införas som ett nytt skäl för uppehållstillstånd. Det fanns även andra förslag, som inte är lika detaljerade.

Efter debatt i frågan på fredagen fattade kongressombudet beslut på lördagskvällen. Där segrade en medelväg och man valde att inte specificera någon ålder. 


LÄS MER: MP-utskott stöttar förslag om fördubblad flygskatt 

S och M vill ha kvar tillfällig lag

Om ett år löper den tillfälliga lagen i migrationspolitiken ut. Den tillfälliga lagen innebär bland annat att asylsökande som får stanna i Sverige får tillfälliga uppehållstillstånd. 

Både Socialdemokraterna och Moderaterna har stramat åt sin migrationspolitik och vill göra den tillfälliga lagen permanent. 

– Vi kommer att arbeta för mer medmänsklighet och humanism i migrationspolitiken. Vi får se efter valrörelsen vad som kommer att se. Vilka diskussioner och förhandlingar som kommer föras kring migrationsfrågorna, säger Maria Ferm. 

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin vid partiets kongress i Vsäterås, där valmanifestet klubbas igenom.
Foto: PETER KRÜGER/TT / TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Valet 2018 – allt om valets viktigaste frågor 

Samtidigt visar resultatet av en webbundersökning som Expressen skickat ut till förtroendevalda miljöpartister i hela landet att över hälften av de som svarat är missnöjda med den migrationspolitik som Miljöpartiet fört tillsammans med Socialdemokraterna under den gångna mandatperioden. 

Drygt hälften missnöjda 

På frågan “Är du nöjd med den migrationspolitik som Miljöpartiet fört tillsammans med Socialdemokraterna under den gångna mandatperioden?” svarar drygt 50 procent av dem som har gjort undersökningen att de tycker att regeringens politik har varit dålig eller ganska dålig. 

Endast 7,3 procent av de som har svarat på enkäten tycker att politiken har varit bra. 

"Socialdemokraternas triangulering mot SD, dock har MP stått emot bra, framför allt med lagen om ensamkommande."

"Den totala ryggradslösheten och undfallenheten så klart."

Så lyder några av de anonyma svar på frågan om vad det är man är missnöjd med i migrationspolitiken och samarbetet med S. 

Nöjda med överenskommelsen om ensamkommande

Flera lyfter dock fram att man är nöjda med överenskommelsen med Socialdemokraterna om de ensamkommande. 

"Den socialdemokratiska håll ingen att inte vilja finna lösningar snabbt. Beslutet att täppa till gränserna november 2015. Men stolt över bland annat Maria Ferms idoga arbete med att få till konkreta och snabba lösningar ( vilket kan vara svårt i dialog med sossarna)" skriver en person som har gjort undersökningen. 

Inte förvånad 

För Maria Ferm kommer siffrorna i webbenkäten inte som någon överraskning. 

– Jag tycker att det är en ganska förväntad siffra. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har ganska olika ingångar och värderingar när det gäller migrationspolitiken. Den politik som är regeringens politik är inte grön politik utan en kompromiss mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet, säger hon. 

Fakta: så gjordes undersökningen

Expressen skickade ut enkäten till 1528 förtroendevalda miljöpartister från hela Sverige i veckan. En av frågorna handlade om huruvida man är nöjd med den migrationspolitik som MP och S fört i regering. 233 personer hade på lördagskvällen svarat på frågan. 


Är du nöjd med den migrationspolitik som Miljöpartiet tillsammans med Socialdemokraterna har fört under mandatperioden? 


Dåligt 49 (21.03 %)

Ganska dåligt 69 (29.61 %)

Neutral 55 (23.61 %)

Ganska bra 43 (18.45 %)

Bra 17 (7.3 %)