Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MP-språkrörens fem förslag för att minska konsumtionen

Utvecklingen när det kommer till konsumtion har accelererat, enligt Gustav Fridolin, MP, och Isabella Lövin, MP.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Språkrören presenterar fem förslag för att minska konsumtionen.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Svenskar överkonsumerar och vi lever i ett ”köp och släng-samhälle”.

Det hävdar Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin på DN Debatt – och presenterar fem förslag som ska minska vår konsumtion.
Det krävs politiska lösningar för att vi ska reparera, låna och återanvända mer – i stället för att köpa nytt, enligt författarna.

– Det är dåligt när det inte finns ordentliga alternativ, säger Gustav Fridolin.

Om alla skulle leva som vi gör i Sverige i dag skulle det behövas cirka fyra planeter, enligt Världsnaturfonden WWF.

Ett stort problem är överkonsumtion, enligt Miljöpartiet. Men det talas för lite om konsekvenserna av just överkonsumtion, menar Isabella Lövin och Gustav Fridolin.

Vi mäter utsläpp bara utifrån de som genereras på svensk mark, och det saknas mål och styrmedel för de utsläpp som vår konsumtion av produkter, resor och tjänster orsakar på andra platser. Men klimathotet är globalt. Det spelar ingen roll var utsläppen görs, de påverkar oss i alla fall”, skriver språkrören på DN Debatt.

MP: Vi lever i ett ”köp och släng-samhälle”

Enligt dem lever många svenskar i dag i ett ”köp och släng-samhälle”.

”Där prylar flygs hit från Asien och sedan kastas innan de hunnit användas. Samtidigt som många har svårt att få månadens utgifter att gå ihop, ifrågasätter andra hur hemmen fylls med så mycket grejer som aldrig används”, skriver duon på DN Debatt.

– Vi har bostadsbrist och samtidigt poppar det upp förrådshotell runt våra städer. Och jag tror inte att jag är den enda föräldern med småbarn som känner igen att det nog finns en och annan plastpryl som knappt har använts, säger Gustav Fridolin.

 

LÄS MER: Malin Roos möter Isabella Lövin 

 

I sin debattartikel hävdar språkrören att det finns en längtan efter ett samhälle ”där vi vet att vi lever på ett sätt som inte sliter på våra egna och våra barns förutsättningar att leva ett gott liv”. Och det största ansvaret för att nå detta samhälle ligger på politikerna.

Vill ha alternativ till överkonsumtion

Det krävs politiska lösningar för att vi ska reparera, låna och återanvända mer – i stället för att köpa nytt, enligt Fridolin som med sina förslag vill underlätta för second hand, göra det möjligt att hyra ut privata prylar för upp till 40 000 kronor skattefritt och att ställa krav på att saker ska kunna repareras.

”I dag är det mer lönsamt att plocka upp mer och mer mineraler ur jordskorpan och se till att prylarna går sönder så snabbt som möjligt än vad det är att säkra att prylar håller länge”, säger Gustav Fridolin.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Det som är dåligt är när det inte finns några ordentliga alternativ, säger han och fortsätter:

– När det inte finns system för att vi ska kunna låna grejer lättare av varandra, när prylarna vi köper inte håller och inte går att reparera. Det här handlar om politik. Att ställa krav på tillverkarna att det måste gå att byta batteri i telefonen eller att man får veta förväntad hållbarhetstid för en ny dator, så att man kan göra ett informerat val.

Han och Isabella Lövin presenterar fem olika förslag på DN Debatt, som ska hjälpa till att minska svenskarnas konsumtion. De efterlyser bland annat förmånliga skatteregler för att hyra ut eller dela saker mellan hushåll.

 

Miljöpartiets fem förslag

1. Ta fram gemensamma mål för hur utsläpp ska minska.

2. Återbruk i stället för förbrukning.

MP vill ställa hårdare krav på hållbarhet, underlätta för second hand och återinföra avfallsförbränningsskatt.

3. Lättare att dela och äga saker tillsammans.

MP vill göra det skattefritt för privatpersoner att hyra ut exempelvis bilar, kläder, verktyg och möbler upp till 40 000 kronor om året. Partiet vill också att hushåll ska kunna göra avdrag för att hyra produkter.

4. Digitalisering och modern teknik.

MP vill bygga ut bredband, ställa krav på att produkter kan repareras och använda dagens teknologi för att främja klimatsmart design.

5. Minska matsvinnet.

MP vill införa en avgift baserad på antibiotikaanvändning för importerat kött.

Källa: DN Debatt

Sverige är ett förhållandevis litet land, vad innebär det egentligen för världsklimatet om ni får igenom era förslag?

– Alla länder i världen kan tycka att de är så små och inte kan göra något, men den logiken måste brytas. Vi kan sätta exempel. Jag vet att det finns en längtan bland många människor att komma bort från det här ”köp och släng-samhället”.

 

LÄS MER: Lövins öppning till allianspartierna 

 

MP vill styra om ekonomin

Vad kan en enskild konsument göra?

– En sak många har diskuterat i sommar är att sluta köpa importerat kött som kunnat bli billigt för att djuren har betalat priset. Vi vill sätta en särskild skatt på importerat fulkött där antibiotika har överanvänts. Globalt sett går det i dag mer antibiotika till att hålla djur i dålig djurhållning friska än till sjuka människor, säger Gustav Fridolin.

– Det är både fel i sak och en anledning till att vår konsumtion i dag har stor miljöpåverkan.

På DN Debatt skriver Miljöpartiets språkrör:

”Vi behöver styra om ekonomin så att den i stället för att fokusera på ständigt ny prylproduktion och konsumtion, skapar lönsamhet i att prylar håller längre, har mindre klimatpåverkan, flera användare under sin livslängd och slutligen återvinns”.