Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MP sätter press: Vill regera med S, L och C

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin öppnar för mittenregering.
Foto: ERIK SIMANDER/TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT NYHETSBYRÅN
Foto: LISA MATTISSON

Miljöpartiet är öppna för en blocköverskridande regering med S, L och C efter valet. 

Just nu pågår arbete där man identifierar gemensam politik för att kunna samarbeta, erfar Expressen. 

– Vi kommer troligen att ta en kontakt innan valet, säger en källa med insyn i partiet. 

Det är bara drygt två veckor kvar till valet och regeringsfrågan debatteras för fullt. 

Miljöpartiet har tidigare meddelat att man efter valet kan tänka sig ett samarbete över blockgränserna. 

Mittenregering bästa alternativet

– Vi har öppnat för att Liberalerna och Centerpartiet ska kunna samarbeta med vår regering, sa MP-språkröret Isabella Lövin i Expressens partiledarintervju. 

Miljöpartiet kan tänka sig att sitta i mittenregering tillsammans med S, L och C.
Foto: HANNA FRANZÉN/ TT NYHETSBYRÅN/ ANNA-KARIN NILSSON/

Nu kan Expressen berätta att interna diskussioner pågår där man ser en mittenregering bestående av MP, S, L och C som det från partiets sida bästa alternativet. 

– Vi håller absolut dörren vidöppen för en mittenregering med S, C och L. Det är vårt bästa alternativ just nu, en sådan regering skulle vara mer handlingskraftig än en med S och MP, säger en källa med insyn i partiet. Ska diskuteras under helgen 

Samma uppgiftslämnare menar att det just nu pågår ett konkret arbete inom regeringskansliet för att identifiera politiska områden där samarbete kan vara möjligt. 

En annan person med insyn lyfter fram att man gärna ser sig som ett pragmatiskt parti som har erfarenhet av att samarbeta över blockgränserna i flera kommuner. Målet är då att hitta de vägar som finns för att komma fram och få inflytande. 

Samtidigt ska dörren till en regering besående av enbart Moderaterna eller någon konstellation med enbart allianspartier vara stängd från Miljöpartiets sida. Anledningen ska vara Moderaternas miljöpolitik. 

Maria Ferm: Vill fokusera på klimatet

I helgen samlas Miljöpartiets partistyrelse för ett möte och där kommer frågan om en framtida regeringsbildning att tas upp, erfar Expressen. 

Miljöpartiets gruppledare i riksdagen, Maria Ferm, menar att man i valrörelsens slutskede har fullt fokus på klimatfrågan och därmed inte vill lyfta maktdiskussioner förrän efter valet.

– Det är ingen hemlighet att vi vill fortsätta regeringssamarbetet med Socialdemokraterna, sedan finns det såklart andra partier där vi kan ha liknande ingångar i vissa frågor, säger hon.

Expressen har sökt Centerpartiet och Liberalerna som har avböjt att kommentera.