Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

MP om möjliga nyckelrollen i regeringen: ”Vill stoppa SD”

Maria Ferm, gruppledare för Miljöpartiet i riksdagen. Foto: Anna-Karin Nilsson EXPRESSEN
Miljöpartisten Per Gahrton vill se Annie Lööf som statsminister för ”grönvänstern”. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Miljöpartiet ingår i flera av de regeringsalternativ som talmannen Andreas Norlén presenterade i dagarna.

På onsdagskvällen besökte partiets gruppledare Maria Ferm ”Bara Politik” i Expressen TV.

– Humanism, klimat och att hålla SD borta från inflytande är viktigast, sa hon bland annat.

De fyra olika regeringskonstellationerna som möttes för samtal hos talmannen på tisdagen var först en tänkt samlingsregering med S+MP+C+L+KD+M, en mittenregering S+MP+C+L, en alliansregering plus MP respektive en alliansregering.

 

 

På onsdagen besökte Miljöpartiets gruppledare Maria Ferm ”Bara Politik” i Expressen TV, där hon intervjuades av programledaren Alexandra Karlsson.

– För oss känns det viktigt att vara med och försöka hitta en lösning som gör att Sverige kan styras och att SD hålls borta från inflytande, berättade Maria Ferm, som uttryckte oro för att landet ska gå samma väg som andra europeiska länder där partier på högerkanten fått ökad makt.

 

 

 

Maria Ferm i debatt med Tomas Tobé (M) i somras. Foto: ALEX LJUNGDAHL

”Humanism, klimat och hålla borta SD viktigast”

Miljöpartiets gruppledare berättade att man fortsatt vill sitta i regering med Socialdemokraterna – men att man kan tänka sig att bredda konstellationen till andra partier.

Programledare Alexandra Karlsson frågar vad man vill ha i gentjänst för att stötta en regering med allianspartier:

– Det handlar om att vi vill säkerställa att vi får en regering på plats som kan driva en modern politik. Humanism, klimat och att hålla SD borta från inflytande är viktigast, svarar Maria Ferm.

 

 

Maria Ferm om Stockholmsmodellen

Maria Ferm får även frågan om man kan inspireras av lösningen i Stockholms kommun, där MP har bildat majoritet med alliansen.

– Jag tror att det är bra att samtala över blockgränserna, men det är stor skillnad. I Stockholm har de majoritet och kan driva igenom reformer. Där har vi varit glada över klimatåtgärderna och att vi har säkerställt att papperslösa kommer fortsätta få stöd och att tiggeri inte ska förbjudas, säger Maria Ferm och fortsätter:

– Men det är en annan sak på riksplan. MP och de borgerliga har inte en majoritet, så SD skulle riskera att bli vågmästare.

Skulle ni hellre regera med S och de liberala partierna än med Vänsterpartiet?

– Ja, allt handlar om vad man tror är möjligt för ett stabilt styre. Det är svårt eftersom inga av de traditionella blocken har majoritet. Det är ett svårt läge och därför tar det lång tid, säger Maria Ferm.

Tidigare i veckan skrev miljöpartisten Per Gahrton på Expressen Debatt att han vill att Annie Lööf ska bli ”grönvänsterns statsminister” – något som Maria Ferm fick chans att kommentera i ”Bara Politik”.

– Det vi har sagt är att vi inte vill stödja en regering som leds av Ulf Kristersson.

Miljöpartisten Per Gahrton vill se Annie Lööf som statsminister för ”grönvänstern”. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Samtidigt kommenterade MP:s gruppledare att Moderaterna har lagt fram ett eget budgetförslag:

– Det är problematiskt att M vill använda budgetprocessen som en bricka i spelet om regeringsbildningen. Det är viktigare att få en regering på plats, säger Maria Ferm.