Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lööfs besked: Alliansen söker stöd av S – inte SD

Gustav Fridolin och Isabella Lövin.Foto: STINA STJERNKVIST/TT
Jonas Sjöstedt.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Carl Bildt tycker inte att alliansen låter SDFoto: ANNA-KARIN NILSSON
Stefan LöfvenFoto: HENRIK MONTGOMERY/TT

MP väljer att frångå praxis och rösta på V:s kandidat till posten som andre vice talman. 

Partiet tycker att SD:s Björn Söder är direkt olämplig för uppdraget. 

Under söndagskvällen kom beskedet från centerledaren Annie Lööf: Alliansen ska söka stöd från Socialdemokraterna – inte SD för politiska reformer.

Miljöpartiet kommer att stödja Socialdemokraternas kandidat till posten som talman, Åsa Lindestam. Man kommer sedan att rösta på alliansens talmanskandidat, Andreas Norlén (M), till posten som riksdagens förste vice talman. 

Partiet meddelar även att man kommer att frångå praxis och därefter rösta på Vänsterpartiets kandidat till posten som andre vice talman, Lotta Johnsson Fornarve. 

 

Samtal misslyckades - stödjer S kandidat 

MP:s gruppledare i riksdagen, Maria Ferm, säger till Expressen att man försökt få till samtal med alliansen i talmansfrågan - men när detta inte lyckats och alliansen själva gått fram med Andreas Norlén som sin kandidat, väljer man att stödja Socialdemokraternas Åsa Lindestam. 

– De har gått fram med att de vill nominera en talman, trots att de varken är största block eller största parti, lämnar de till SD att avgöra vem som blir talman och vem som kommer att utse nästa regeringsbildare. Vi vill inte ge SD det inflytandet. De har inte varit intresserade av detta och därför har vi beslutat att vi stöder S kandidat till talman, säger Maria Ferm. 

Genom att rösta på Vänsterpartiets kandidat till posten som andre vice talman frångår Miljöpartiets praxis som säger att riksdagens tredje största parti ska få posten som andre vice talman. 

 

Annie Lööfs besked om Socialdemokraterna

Under söndagskvällen kom beskedet från centerns partiledare Annie Lööf: Alliansen ska söka stöd från Socialdemokraterna – inte SD för politiska reformer.

”I det komplicerade parlamentariska läget som Sverige nu befinner sig i behöver partier agera ansvarsfullt och konstruktivt. I valet mellan att ta stöd av SD eller S har Centerpartiet, och hela Alliansen, valt att ta det stödet för politiska reformer över blockgränsen av S,” skriver Annie Lööf på Instagram.

Snabbt efter att inlägget publicerats gjorde en ändring. Tidigare fanns meningen: ”Det Centerpartiet sa innan valet har vi nu de senaste veckorna fått med oss hela alliansen på.”  Vilken raderades efter några minuter.

https://www.instagram.com/p/BoFLX56Fh46/?taken-by=annie_loof

Expressen har varit i kontakt med Anders Ygemans presstalesperson, Fredrik Persson, som avböjer att kommentera just nu. Inte heller Annie Lööfs presstalesperson, Hannes Hervieu, vill kommentera inlägget.

Välkomnas av V 

Att MP väljer att frångå praxis och rösta på V:s kandidat till posten som andre vice talman, välkomnas av V.

– Vi har fattat beslut om att vi kommer stödja Vänsterpartiets kandidat till posten som andre vice talman, vi stödde inte Björn Söder förra gången heller, men då fanns det ingen motkandidat utan vi la ner rösterna. Nu finns en motkandidat och eftersom de borgerliga partierna har upplöst praxis i voteringen av talman så ser vi inte att det är storleksordning på parti som nödvändigtvis behöver avgöra vem som blir andre vice talman när det finns flera kandidater, säger Maria Ferm. 

MP:s besked välkomnas av Vänsterpartiet. Ulla Andersson, ekonomisk politisk talesperson inom V, skriver på Twitter att det är bra av MP att stödja V:s kandidat. 

 

https://twitter.com/AnderssonUlla/status/1043790959862009856

"Glada över att fler partier vet var gränsen går" 

Vänsterpartiets gruppledare i riksdagen, Mia Sydow Mölleby, kommenterar MP:s besked i Expressen TV:

– Vi är inte förvånade. Det är ett förtroendeuppdrag att vara talman och vice talman och vi är glada över att fler partier vet var gränsen går. Att Miljöpartiet är ett av dem är inte förvånande, säger hon. 

– Uppdraget handlar om att representera Sverige och hela svenska folket, bland annat i internationella sammanhang. Då är det grundläggande att man överens om att alla svenskar är svenskar och att alla har lika värde. Vi ser inte att han representerar hela Sverige, fortsätter Sydow Mölleby om SD-kandidaten Björn Söder. 

Nu pekar allt på att Socialdemokraterna avgör vem som blir andre vice talman. 

–  Jag vet inte hit de ställer sig, men jag utgår ifrån att vi får besked om det. Vi utgår ifrån att Socialdemokraterna stöder Lotta Johnsson Fornarve som andre vice talman, säger Mia Sydow Mölleby vidare. 

 

S vägrar fortfarande ge besked 

Hon utesluter inte att några borgerliga riksdagsledamöter också röstar för V-kandidaten – trots att beskedet från de borgerliga partierna är att man ska lägga ner sina röster och därmed acceptera Björn Söder. 

– Jag kan tänka mig att det finns ledamöter inom Centerpartiet och Liberalerna som inte är nöjda med beslutet i talmansfrågan. Det kan mycket väl bli så att Lotta Johnsson Fornarve blir vald, säger Mia Sydow Mölleby.  

Det är fortfarande oklart hur Socialdemokraterna kommer att lägga ner sina röster eller rösta på Vänsterpartiets kandidat i frågan om andre vice talman. 

Expressen har varit i kontakt med Socialdemokraterna som via pressekreterare Jonatan Hermansson hälsar att man kommer att återkomma med kommentarer under måndagen. 

Om Socialdemokraterna i stället för att lägga ner sina röster stöder Vänsterns kandidat kommer Lotta Johnsson Fornarve att bli riksdagens andre vice talman.

Även i frågan om talmansvale finns två kandidater - alliansens kandidat Andreas Norlén och Socialdemokraternas Åsa Lindestam. 

Under lördagen gick SD ut och meddelade att de kommer att stödja Norlén vilket i praktiken betyder att alliansens kandidat kommer att bli riksdagens talman.

Carl Bildt: S och V sätter SD i centrum

Sedan alliansen valde att nominera en egen talmanskandidat i stället för att förhandla med S om saken har S-politiker och partisympatisörer kritiserat allianspartierna för att man låter SD avgöra talmansfrågan. 

Den förra stats- och utrikesministern Carl Bildt (M) tycker dock inte att det är alliansen som låter SD inta centrum i svensk politik. 

”De som sätter SD i centrum är ju V och S. De är ju fullständigt fixerade”, skriver han på Twitter. 

https://twitter.com/CBildt/status/1043792158858317826

 

Det här gör talmannen

Talmannen är riksdagens främste representant och leder arbetet i riksdagen i samråd med partiernas gruppledare och med stöd av riksdagsförvaltningen. Talmansämbetet är det högsta civila ämbetet i Sverige. 

Det finns en talman och tre vice talmän. Partigrupperna nominerar kandidater. Om flera kandidater är nominerade till samma talmanspost får riksdagsledamöterna rösta. Valet äger rum efter uppropet i riksdagen imorgon måndag, 24 september.

En viktig uppgift för talmannen är att leda förhandlingarna vid ett regeringsskifte och lägga fram förslag till ny statsminister. Det vanliga är att talmannen ger en eller flera partiledare i uppdrag att undersöka möjligheterna att bilda en regering som kan få stöd i riksdagen.

 

Källa: Riksdagen.se