Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Moderattoppar vill regera med KD om det inte blir alliansregering

Leif-Ingvar Ljungman säger att Moderaternas plan b är en regering med bara M och KD, för att säkerställa att det blir en borgerlig regering. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
KD och M står närmare varandra än övriga partier i alliansen, säger avgående M-ordföranden i Täby Lars Gripenstam till SR. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera tunga moderater ser en regering med Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor som fullt möjlig, rapporterar Dagens industri.  

Lars-Ingvar Ljungman, länsförbundsordförande för Moderaterna i Skåne, säger att det är ett alternativ om en alliansregering inte är möjlig. 

– Det betraktar jag som en plan B, säger han till Sveriges Radio. 

Expressen har tidigare skrivit om Ulf Kristerssons möjliga plan för att bli statsminister: offra Annie Lööf och Jan Björklund. 

Förstahandsvalet är en alliansregering – men om inte den går igenom kan en plan b vara en regering enbart bestående av M och KD. 

I Dagens industri öppnar flera M-toppar för en sådan lösning. 

Lars-Ingvar Ljungman, länsförbundsordförande för Moderaterna i Skåne och ordförande för partiets valberedning, säger till tidningen att han utgår från att Ulf Kristersson ska göra allt i sin makt för att få en annan regering än den nuvarande. 

Till Sveriges Radio säger han att han ser en regering med M och KD som ett möjligt alternativ. 

– Det betraktar jag som en plan B, det vill säga förstavalet är ju naturligtvis en alliansregering. Men om det inte är möjligt, så är väl det här är en plan B för att säkerställa att vi får en borgerlig regering, säger Lars-Ingvar Ljungman till Sveriges Radio

M och KD skulle samla 92 mandat 

Johnny Magnusson, förbundsordförande i Västra Götaland och Kjell Jansson, förbundsordförande i Stockholms län öppnar också för en sådan regering. 

– Vi har två extrempartier, V och SD, och är det så att inte Löfven vill prata med oss så har vi två alternativ. Det första är en alliansregering och det andra en M- och KD-regering, säger Kjell Jansson till Dagens industri. 

Flera moderattoppar vill se en regering med bara KD och M om alliansen inte släpps igenom. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Maria Fälth är ordförande för motsvarande distrikt inom KD och säger att hon har svårt att kommentera eftersom hon inte vet vad som händer i förhandlingarna just nu. 

– Vi vill sitta i regering naturligtvis, men det ska vara en regering som också är handlingskraftig. Ju fler mandat desto starkare blir den ju. Men det är spännande för en kristdemokrat att vi kommit upp oss så här mycket. För en månad sedan var vi uträknade, och nu ska vi sitta i regering. 

Hur tror du att det skulle gå för en M och KD-regering? 

– Miraklens tid är väl inte förbi på något sätt, men det skulle ju kännas väldigt tunt. Varenda grej som skulle beslutas om måste verkligen förankras och förhandlas. 

– Det vill ju till väldigt mycket förhandlingsarbete med bara 92 mandat, säger Maria Fälth som inte tror att det är intressant för KD att förhandla med SD i ett sådant läge.

”Måste få genomslag för sin politik” 

Leif Gripenstam, är avgående ordförande för Moderaterna i Täby i Stockholms län och säger till SR att Moderaterna och KD står närmare varandra i migrationsfrågan än vad hela alliansen gör. 

– Man måste få genomslag för sin politik. Det kanske kan vara enklare i vissa avseenden om det är en mindre regering bestående av Moderaterna och Kristdemokraterna, om de andra två inte vill vara med av olika skäl, säger han till SR. 

Tillsammans skulle M och KD samla enbart 92 av 349 mandat. Men om Moderaterna och Kristdemokraterna bryter sig loss från alliansen slipper de ta ansvar för Centerpartiets migrationspolitik, och skulle kunna få passivt stöd av Sverigedemokraterna. 

Den tidigare statsministern Göran Persson (S) har uttryckt att han tror att det är den troligaste kommande regeringen: med Ulf Kristersson som statsminister i en M+KD-regering. 

– Den tolereras av både Sverigedemokraterna och troligen också av de så kallade mittenpartierna, Liberalerna och Centerpartiet, har Göran Persson sagt i SVT:s ”Aktuellt”.

Expressens politiske kommentator K-G Bergström tar också upp alternativet med M+ KD som får passivt stöd av SD som ett möjligt regeringsunderlag i en av sina krönikor. Han konstaterar samtidigt att ett sådant underlag bara skulle få 154 mandat, 175 krävs för majoritet. 

”Men om inte C och L röstar nej, så passerar det riksdagen, eftersom de rödgröna bara har 144. Men regeringen i sig vore avskräckande svag”, skriver K-G Bergström.