Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Moderaterna vill förbjuda moralpoliser

Moderaterna lägger fram en rad förslag för att motverka hedersförtryck under tisdagen. På bild syns partiledaren Ulf Kristersson under partiets Sverigemöte.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé medverkar under pressträffen.
Foto: MICHAELA HASANOVIC

Moderaterna vill införa en ny brottsrubricering för att komma åt så kallade "moralpoliser".

Man vill också skärpa straffen för hedersrelaterade brott.

– Vi ser moralpoliser på gator och torg i syfte att begränsa kvinnors frihet, kontrollera, och rapportera tillbaka till familjerna, säger Jessica Polfjärd, jämställdhets- och integrationspolitisk talesperson.

På tisdagsmorgonen presenterade Moderaterna en rad förslag för att motverka hedersförtryck. Vid en presskonferens i riksdagen sade partiet att de män som väljer att begränsa kvinnors frihet i Sverige ska mötas med ett straff, och i de fall det kräver även utvisning.

Ett av förslagen som kommer lades fram var att förbjuda moralpoliser i svenska förorter.

– Moralpoliser är de som begränsar andra människor i den offentliga miljön. Vi ser dem på gator och torg i syfte att begränsa kvinnors frihet, kontrollera, och rapportera tillbaka till familjen, säger Jessica Polfjärd, jämställdhets- och integrationspolitisk talesperson.

Brottsrubricering som kan ge fängelse i tre år

Därtill vill man införa en ny brottsrubricering.

– Vi vill införa en särskild brottsrubricering som rör hedersbrott, olaga frihetsbegränsning. Den ska gälla vid hot där det är uppenbart att närvaron handlar om att försöka förändra kvinnans beteende, men också regelrätta hot. Vi ser också att hedersmotiv ska införas som en särskild straffskärpningsgrund, och att straffvärdet när man ska tillämpa utvisning sänks från tolv till sex månader. säger Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson.

Med den nya brottsrubriceringen ser man att brottet i sin tur ska ge fängelse i tre år.

Det andra förslaget innebär att man vill utreda och kartlägga hur stort problemet med moralpoliser är – för underlag till både kommuner och poliser.

Möjlighet för poliser att utfärda tillträdesförbud

– Vi har uppemot 240 000 unga som i någon mening lever i ett hedersförtryck, och vi vet att vi har moralpoliser. Men däremot pekar vi på att vi behöver göra mycket mer, och där menar vi att det är viktigt att vi gör en kartläggning, säger Tomas Tobé.

Slutligen vill Moderaterna införa ett tillträdesförbud.

– Åker man till områden där moralpoliser existerar skapar vi nu en möjlighet för polisen att utfärda ett tillträdesförbud. Det innebär att det ska vara möjligt att uttala till personen att de inte har rätt att vistas på platsen. Det ska givetvis prövas i domstol senare, men kan utfärdas omedelbart, säger Tomas Tobé och fortsätter:

– Det är ett tydligt sätt att konkret göra något för att vi ska ta tillbaka våra offentliga miljöer.

LÄS ÄVEN: M-förslaget: Poliser ska få studielånet avskrivet 


Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Jessica Polfjärd medverkar under presskonferensen.
Foto: PRESSBILD / MODERATERNA

Moderaterna vill se integrationsplikt

Redan under Moderaternas Sverigemöte för en dryg vecka sedan ägnades en stor del av utrymmet åt partiets integrationspolitik. 

I ett tal till partimedlemmarna tog partiets ekonomiskpolitiske talesperson Elisabeth Svantesson upp att man från Moderaternas sida vill se en integrationsplikt. 

– Vi vill införa krav på begriplig svenska och en samhällsinformation som är vass och bra, säger Svantesson i talet, sa hon då.

LÄS ÄVEN: Torbjörn Nilsson: Bråket i Moderaterna är långt ifrån över