Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M: S-lögner på arabiska spreds från konto i Kuwait

Gunnar Strömmer håller pressträff om granskningen.
Foto: SÖREN ANDERSSON/TT
Granskningen kommer bland annat efter avslöjandet att en S-politiker i Sävsjö spred falska påståenden på arabiska på Facebook.

S-företrädare spred falsk information om politiska motståndare på arabiska.

Nu visar Moderaternas externa granskning att desinformationen kan spåras till Gulfstaten Kuwait.

– Vi har agerat, säger Stefan Löfven.

Klockan 11.30 på onsdagen höll moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer och vice partisekreteraren Anders Edholm, pressträff om en extern granskning av S-företrädares arabiska desinformation om Moderaterna och Sverigedemokraterna. 

Granskningen har gjorts av revisionsbyrån PWC. Ett team med åtta personer har arbetat med granskningen under 48 timmar. 

Spåras till Kuwait

Man har bland annat spårat ursprunget till de påståenden som har gjorts. Den första publiceringen gjordes på morgonen den 26 augusti från ett konto på Facebook som säger sig verka i Kuwait. Den första identifierade delningen gjordes av Islamiska center i Alingsås Mosque.– Den utpekade ursprungskällan har sannolikt ett oriktigt namn, säger Johan Wiktorin, IT-säkerhetsansvarig på PWC.

Överlämnar information till S

Moderaterna överlämnar nu informationen till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och till Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE. Även Socialdemokraterna kommer att få ta del av informationen.

– Vår uppfattning är att Socialdemokraterna har tagit alldeles för lätt på den här frågan, säger partisekreteraren Gunnar Strömmer.S måste nu säkerställa att de som vilseletts får rätt information, anser Strömmer. 

Men Stefan Löfven menar att man redan gjort det:

– Vi har varit tydliga från början så fort den här informationen dök upp. Det är inte acceptabelt med felaktig information, och de här människorna som delat informationen är inte längre kandidater inom socialdemokratin. Det är så man måste agera snabbt och tåla att recensera det som inte fungerar i ens eget parti, säger han.

Vad gör ni för att informationen ska bli rätt?

– Vi har redan sagt till att den där informationen är fel och det är det som gäller. Vi ska ha en hård valrörelse i sak. Den ska vara öppen, ärlig och schyst. Det är ett väldigt tydligt besked vad som gäller i partiet. 

Spåren leder till Kuwait. Vad säger du om de uppgifterna?

– Nej, jag vet inte. Jag har inte hört det och kan inte kommentera det.

Du har inte läst rapporten?

– Nej, det har jag inte gjort. Jag har valarbetat, så jag har annat för mig. Men vi har redan agerat. Vi har varit väldigt tydliga, vi pratade om det här förra veckan. Det är ingen nyhet, vi säger vad som gäller i vårt parti. Jag har inga problem att recensera när det är fel i mitt eget parti. Det är hårt, men det måste vara schysst i socialdemokraterna. 

Du känner inte alls igen kritiken att ni inte tagit detta på allvar?

– Eftersom jag agerade direkt när det kom upp för en vecka sedan så är det här ingen nyhet. Vi har sagt till och vi har varit tydliga med dem som delat felaktig information. 


Enligt Moderaterna har lögnerna fått spridning. En lokal funktionär i Borlänge uppger om arabisktalande väljare:

"De vänder sig bort och vägrar prata med våra moderata företrädare".