Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ministrarna som spås göra comeback – och de som ryker

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL BILDBY/
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SUSANNA PERSSON ÖSTE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MARTINA HUBER
1 / 8

Comeback för Anders Ygeman (S) och Aida Hadzialic (S) – och petning av Peter Eriksson (MP). Det skulle kunna hända om Stefan Löfven tar makten på onsdag. Om det i stället blir Ulf Kristersson (M) kan både Carl Bildt (M) och Anna Kinberg Batra (M) dyka upp igen. 

Det spår i alla fall de ledarskribenter i de båda lägren som Expressen bett resonera om vilka som vinner – och vilka som försvinner. 

– Stefan Löfven har några svaga plantor där som inte verkar ha tagit chansen riktigt, säger Daniel Suhonen, chef för Katalys. 

På onsdag kan det stå klart om det blir Ulf Kristersson (M) eller Stefan Löfven (S) som blir statsminister. Och så snart som möjligt efter utnämningen ska den nyvalde statsministern anmäla vilka personer den har utsett till ministrar i sin regering. 

Anders Lindberg, politisk chefredaktör på obundet socialdemokratiska Aftonbladet, tror att nuvarande gymnasieministern Anna Ekström (S) får utvidgat ansvar och därmed kniper ministerposten som utbildningsminister om Löfven blir statsminister. Han tror även att Maria Ferm (MP) blir ny migrationsminister, en post som tillhört Heléne Fritzon (S).  

– Maria Ferm har gjort ett bra jobb som gruppledare för MP. Om S ska samarbeta med flyktingvänliga L och C är det naturligt att  de byter ut ansvarig minister för de frågorna, säger han.

Comeback för Ygeman och Hadzialic

Lindberg tror också att Anders Ygeman (S), som petades som inrikesminister under mandatperioden och nu är gruppledare för S, kan komma göra en comeback som minister. 

– Ygeman har varit i karantän efter Transportgate. Internt i S tycker alla att det var rent fulspel av högern att peta honom trots att han inte var ansvarig minister. Han är ju tänkbar som efterträdare till Löfven och krafter vill nog gärna ha in honom, om det går.  

Anders Ygeman (S) fick lämna rollen som inrikesminister under förra mandatperioden. Nu spås han få komma tillbaka, om Stefan Löfven tar makten det vill säga. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Även Daniel Suhonen, chef på tankesmedjan Katalys, och Göran Greider, chefredaktör på socialdemokratiska Dala-Demokraten, spår att Ygeman kan tänkas komma tillbaka. Åtminstone är det vad de hoppas på. 

– Det är slöseri med talang att ha honom som gruppledare i riksdagen, säger Greider. 

Daniel Suhonen och Olov Abrahamsson ser även gärna att Aida Hadzialic (S) kommer tillbaka. 

– Varför inte som kultur- och demokratiminister? säger Abrahamsson.

Flera riskerar att petas

Några ministrar som sitter säkert enligt de flesta av ledarskribenterna är Peter Hultqvist (S), Magdalena Andersson (S) och Margot Wallström (S). Men när nya ministrar tillkommer är det så klart också gamla som ryker – och en som kan få det hett om öronen är nuvarande bostadsminister Peter Eriksson (MP), menar Göran Greider. 

– Peter Eriksson har gjort en bra insats som minister för bostäderna, men nu är läget ett annat och han kan ersättas, säger han. 

Det tidigare MP-spårröret och bostadsministern Peter Eriksson (MP). Foto: ALEX LJUNGDAHL

Daniel Suhonen tror å andra sidan att hanteringen av sjukförsäkringen och LSS, som Annika Strandhäll (S) senast haft ansvar för, kan få konsekvenser. 

– Jag överlåter till Stefan Löfven att tukta sin rosenrabatt, han har dock några svaga plantor där som inte verkar ha tagit chansen riktigt. Exempelvis har regeringen misskött sjukförsäkringen och LSS, säger han. 

Hoppas på fackhöjdare

Olov Abrahamsson, politisk chefredaktör på Norrländska Socialdemokraten, tror till skillnad från de andra ledarskribenterna att Margot Wallström (S) skulle kunna snuvas på utrikesministerposten. Han menar även att landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) kan ryka. 

– Sven-Erik Bucht och Margot Wallström har skött sig bra men fyller bägge 65 år i år. Därför känns det som att man behöver tänka nytt både vad gäller landsbygds- och utrikesministerportföljerna.

Både Suhonen och Lindberg hoppas på att en ny regering som leds av Löfven även plockar in någon från fackföreningsrörelsen som minister. 

– Tobias Baudin (ordförande för Kommunal reds anm) gjorde en bra valrörelse och Kommunals medlemmar är viktiga för S och Sverige. Han står stadigt i frågor om arbetsrätt och villkoren för välfärdsarbetare, säger Lindberg. 

Greider hoppas bland annat på Boel Godner (S), i dag kommunalråd i Södertälje. Kanske på en nyinrättad post som integrationsminister.

KD-drömmen om Adaktusson

Om det skulle bli regeringsskifte och därmed i stället Ulf Kristerson (M) som bildar regering tillsammans med Kristdemokraterna finns en rad givna ministrar, enligt de borgerliga ledarskribenterna Frida Park, ledarskribent på den kristna tidningen Dagen, Carolin Dahlman, politisk redaktör för liberala Kristianstadsbladet och Mikael Hermansson, tf politisk redaktör på moderata Borås Tidning. 

Utöver Ebba Busch Thor (KD), som spås bli vice statsminister och äldreminister (Hermansson), socialminister (Dahlman) alternativt jämställdhetsminister (Park), ser ledarskribenterna Elisabeth Svantesson (M) på finansministerposten som självklar.

Ebba Busch Thor (KD) har en given ministerpost om hon blir regeringspartner till Kristersson och han tar makten. Men vilken post skulle det bli? Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det gör även Tobias Billström (M), av de flesta som integrationsminister, och Jakob Forssmed (KD). Vilken post Forssmed får är däremot en helt annan femma. Finansmarknadsminister, spår Dahlman. Budgetminister, spår Hermansson och civilsamhällesminister, spår Park. Lars 

Samtidigt spås Adaktusson (KD) få biståndsministerposten.

– Det är nog en hel del kristdemokrater som drömmer om att få se Lars Adaktusson som utrikesminister. Inte minst för att återupprätta relationen med Mellanösterns enda demokrati, Israel, som de anser att Margot Wallström ödelagt. Men även om det inte finns en glasklar påläggskalv i Moderaterna och Carl Bildt nog näppeligen är trakterad att återvända till regeringsarbetet kommer M inte släppa den tunga posten ifrån sig. 

– Adaktusson kanske kan nöja sig med Alf Svenssons gamla portfölj som biståndsminister? Hur som helst bör den posten tillfalla KD, säger Frida Park.

Tidigare M-ledaren Anna Kinberg Batra. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Carolin Dahlman tror likt Frida park att Carl Bildt kan bli en otippad person som dyker upp som minister i en regering ledd av Kristersson, men även den tidigare M-ledaren Anna Kinberg Batra. 

– Att ta in Carl Bildt och Anna Kinberg Batra vore att visa enighet och att partiet håller ihop och är schyst. Tror att många ansåg att det var hårt att kicka Anna Kinberg Batra, säger hon.

Löfven som utrikesminister

Om båda alternativen skulle falla och det skulle landa i en regering med både M och S, som Expressens ledarredaktion förespråkar, skulle en möjlig fördelning av ministerposterna kunna se ut ungefär så här, säger Expressens ledarskribent Patrik Kronqvist: 

– En S-M-regering ter sig tyvärr allt mer osannolik. Med en sådan regering skulle Stefan Löfven troligen fortsätta som statsminister och M-ledaren Ulf Kristersson få den mäktiga finansministerposten som tröstpris. Det finns dock mycket att vinna på att ”göra en Bildt” och låta Löfven bli utrikesminister. Han fungerar bra internationellt, Kristersson skulle slippa sitta i en Löfvenledd regering och Magdalena Andersson kan likt många företrädare bli S-ordförande och statsminister på samma gång.

– I övrigt kan M:s partisekreterare Gunnar Strömmer bli justitieminister och Elisabeth Svantesson knipa posten som arbetsmarknadsminister. Peter Hultqvist lär få fortsätta sköta försvaret och Ylva Johansson är en stark kandidat till att bli utbildningsminister.