Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ministrarna lovade 120 nya jobb – men ger inga pengar

Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

För fem månader sedan kom civilminister Ardalan Shekarabi och bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson till Kiruna – med ett mångmiljonlöfte:

Staden får 120 ersättningsjobb när Radiotjänst läggs ner.

I dag vill ingen av ministrarna berätta varför pengarna saknas i regeringens övergångsbudget.

Den 15 juni i år anlände Ardalan Shekarabi och Peter Eriksson till Radiotjänst i Kiruna med beskedet: 

– Regeringen menar allvar med att hela landet ska leva. Därför kommer vi att ge i uppdrag till ett antal myndigheter att förbereda denna utvidgning. Detta för att Kiruna inte ska drabbas av nedläggningen av Radiotjänst.

Enligt ett pressmeddelande lovade samtidigt regeringen att i budgeten för 2019 föreslå finansiering med totalt cirka 260 miljoner kronor under tre år och därefter 80 miljoner kronor per år.

De nya arbetstillfällena skulle inrättas vid Lantmäteriet, Skatteverket och Statens servicecenter, som bildats för att överta administrativa uppgifter från andra statliga myndigheter.

Representanter för Statens servicecenter, som tidigare i veckan var på plats i Kiruna för att undersöka möjligheterna att etablera ett kontor med 50 tjänster, ska senast den 30 november lämna en rapport till regeringen som visar vilka möjligheter och eventuella problem en etablering i Kiruna ger.

– Men det förutsätter att det finns en regering på plats för att vi ska kunna få svar på den, säger Mattias Åsander, divisionschef vid Statens servicecenter till SVT Norrbotten. 

 

Civilminister Ardalan Shekarabi. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Vänsterpartiet ville ge Kiruna pengarna

Samtidigt avslöjar nu Sveriges radios Ekot att det inte finns några pengar till Kiruna i den övergångsbudget som finansminister Magdalena Andersson presenterar nästa vecka – om ingen ny regering tillträtt. 

Regeringens budgetpartner Vänsterpartiet ska, enligt Ekots källor, ha drivit på för att ersättningsjobben ska finnas med i budgeten, men finansdepartementet säger i nuläget nej.

Kristina Zakrisson, som är Socialdemokratiskt kommunalråd i Kiruna, har inte fått något förhandsbesked om hur det blir med ersättningsjobben, och hon hoppas fortfarande att de ska finnas med.

– Hoppet är det sista som överger en. Det är klart att jag fortfarande hoppas att man från bägge blocken ska säga "Det här är en stor och viktig fråga, vi är helt överens, den är neutral. vi kan absolut ha med den i en övergångsbudget", säger hon till Ekot. 

Ansvariga ministrarna vill inte svara

Expressen har sökt ministrarna bakom löftet, Ardalan Shekarabi och Peter Eriksson. Men de hänvisar båda till finansminister Magdalena Andersson. 

Och hon vill inte svara på några frågor i dag. Pressekreteraren Gösta Brunnander skriver i ett sms: 

"Regeringen förbereder just nu en budgetproposition för den händelse att Sverige inte fått en ny regering till den 15e november. Budgeten kommer att formuleras efter ett antal principer som regeringen bedömt att riksdagen kan acceptera. Innehållet i övergångsbudgeten kommer presenteras i sin helhet på torsdag nästa vecka."

När en ny regering väl tillträtt kan den snabbt lägga en ändringsbudget. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!