Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ministern spred falsk bild: "Helt oanständigt"

Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: TT NYHETSBYRÅN

På Twitter sprids en falsk valannons skapad för att förlöjliga riksdagsmannen Edward Riedl (M).

Nu har den spridits vidare av socialminister Annika Strandhäll.

– Att en minister i regeringen tycker att det är rätt att stjäla avsändarlegitimitet, hitta på vad andra tycker och sedan tar man debatten därifrån, det är helt oanständigt, säger Riedl.

Under det senaste dygnet har en falsk valannons spridits på Twitter. Annonsen innehåller en bild på den leende M-riksdagsledamoten Edward Riedl som i annonstexten beskylls för att vara konspirationsteoretiker och klimatförnekare.

Längst ner i finstilt står: "Vi säger nej till rymdödlor i politiken".

En av de som spridit den falska annonsen vidare är socialminister Annika Strandhäll (S).

Det har resulterat i stark kritik från Edward Reidl.

– Man har tagit Moderaternas logga, bild på mig och hela vår avsändarlegitimitet. Den är utformad som vi utformar våra annonser. Det är ett fejkat budskap som är så pass bra utfört att till och med en socialdemokratisk minister verkar ha gått på detta, säger Riedl och fortsätter:

– Jag skäms å deras vägnar att de gör på det här sättet.

Strandhäll hänvisar till inlägg

Minister Annika Strandhäll anser inte att hon har gjort något fel i samband med spridandet av bilden.

– Bilden är framtagen utifrån ett ordagrant Facebook-inlägg som beskrev precis just detta. Jag tycker att det är väldigt märkligt att M har riksdagsledamöter som både visar sig vara konspirationsteoretiker och klimatförnekare.

Riksdagsledamot Edward Riedl var en av flera moderater som under helgen skrev uppmärksammade inlägg på sociala medier där de beskyllde tidningar för att försöka hjälpa kvar Miljöpartiet i riksdagen genom att viga stor plats åt artiklar kopplade till klimatförändringarna.

– Jag har full respekt för att hon tycker annorlunda och att man kan tolka på olika sätt. Men man kan inte stjäla och hitta på för den sakens skull. Det är något helt annat, säger Riedl.

"Grovt övergrepp på demokratin"

Den falska valannonsen skapades av Christopher Gummesson, distriktsombudsman för SSU i Västerbotten. Han menar att det rör sig om uppenbar satir.

– Jag tycker att det är fullkomligt obegripligt hur de kan misstolka en bild där det står "vi tar kampen mot rymdödlor i politiken. För det andra tycker jag att det är skamligt att Moderata riksdagsledamöter skickar sina nättroll på mig, säger Gummesson.

Riedl ser inte valannonsen som satir.

– Att hitta på falska valskyltar eller falska annonser så att det ser ut som att budskapet kommer från andra partier, det är inte satir utan ett grovt övergrepp på demokratin är min uppfattning.