Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljöpartiet förhandlar med alliansen i Stockholm

Anna König Jerlmyr, Moderaterna i Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Trafikborgarråd Daniel Helldén, MP.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) har inlett förhandlingarna med alliansen i Stockholm. 

Moderaterna är positiva till att Miljöpartiet byter block, rapporterar Mitti Stockholm.

– Vi delar åsikter med Miljöpartiet inom flera områden, säger Anna König Jerlmyr (M) till tidningen.

Med hjälp av Miljöpartiet kan alliansen få majoritet i Stockholm. Tidigare har trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) förnekat förhandlingarna med Moderaterna, men nu verkar planerna alltså vara tillbaka på bordet.

Moderaternas Anna König Jerlmyr ser positivt på ett grönblått styre i staden.

– Vi välkomnar givetvis möjligheten att inleda samtal för ett stabilt och långsiktigt styre där vi också kan hålla borta Sverigedemokraterna från inflytande. Det är det bästa för Stockholm och stockholmarna, säger Anna König Jerlmyr till Mitti Stockholm.

– Vi hade diskuterat en situation som kunde uppstå där inget block fick majoritet. Vi delar åsikter med Miljöpartiet inom flera områden som till exempel skolfrågor och valfrihetsfrågor så det kändes naturligt att sträcka ut en hand, fortsätter hon.

Miljöpartiet förhandlar med alliansen

Även Liberalernas gruppledare Lotta Edholm är nöjd.

– Jag och Liberalerna välkomnar beskedet från Miljöpartiet. Detta har varit vårt förstahandsalternativ sedan valet. En grönblå majoritet skulle skapa en stark politisk mitt och hålla SD borta från inflytande, säger Lotta Edholm till Mitti Stockholm.

Samtidigt har partierna haft olika åsikter i flera frågor, som införandet av miljözoner som begränsar för diselbilar i staden samt frågan om Östlig förbindelse som skulle knyta ihop Norra- och Södra länken i Stockholm.

Socialdemokraternas Karin Wanngård har tidigare beklagat Miljöpartiets val. Nu skriver hon på Twitter att samarbetet ”ställer sig långt till höger om vad stockholmarna önskade i valet” samt att MP är ett ”progressivt parti med lite gemensamt med alliansen”. 

https://twitter.com/KWanngrd/status/1046739732124831745