Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hätsk stämning i SVT:s klimatdebatt

Gustav Fridolin, MP.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Martin Kinnunen, SD.Foto: SVEN LINDWALL
Annie Lööf, C.Foto: MATS ANDERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

I SVT:s ”Agenda” på söndagskvällen möttes delar av regeringen, alliansen och SD i en debatt om klimatet.

Stämningen blev hätsk i studion och debattörerna pratade flera gånger i mun på varandra.

Samtidigt fick Fridolin hård kritik från Kinnunen – som menar att MP lurar väljarna inför valet.

– Det är lurendrejeri, EU-kommissionen godkänner aldrig det. 

Sommarens extrema hetta förde med sig våldsamma skogsbränder, svår torka – och en upptrappad debatt om klimatet.

I söndagens ”Agenda” i SVT, säsongens första program, debatteras klimatet och vad som behöver göras för att förändra situationen.

I studion möts Miljöpartiets Gustav Fridolin, Annie Lööf från Centerpartiet, Maria Malmer Stenergard från Moderaterna, Sverigedemokraternas Martin Kinnunen och Margot Wallström från Socialdemokraterna i en debatt om klimatet.

SD: ”Vi vet att utsläppen är alltför höga”

Först ut i debatten var Kinnunen, som fick svara på om SD är klimatförnekare efter att Åkesson menat att det är populistiskt att göra politik av sommarens värme.

 – Man kan inte dra slutsatser av enskilda väderfenomen. Det populistiska är att man behöver föra en annan politik för att det brinner. Vi vet att utsläppen är alltför höga och att 80 procent av bränslen är fossila. Det är där vi måste jobba, säger Kinnunen i ”Agenda”.

Fridolin svarar att inte heller han ser på problemet på ett annat sätt nu jämfört med innan sommaren. Men, säger MP-språkröret:

– Det här följer på 400 månader som varit varmare än normalt.

– Det är nu vi kan göra någonting åt det. Det är väldigt bråttom.

Fridolins angrepp på alliansen

Både Annie Lööf och Maria Malmer Stenergard är glada över att alla riksdagspartier, förutom SD, enats om hårda klimatmål för Sverige.

Men Gustav Fridolin ville inte låtsas att partierna är överens fullt ut. Så fort det kommer till konkreta åtgärder för att minska utsläpp, som höjda skatter, menar Fridolin att alliansen backar.

 

VALKOMPASSEN: Vilket parti matchar du bäst?  

 

Stämningen i ”Agenda”-studion blev hätsk under debatten och alla debattörer – förutom Kinnunen – pratade i mun på varandra. Margot Wallström avbröt flera gånger sina debattmotståndare.

– För oss är det viktigaste att varje satsad krona leder till så stor utsläppsminskning som möjligt, sa Maria Malmer Stenergard och menade att många av regeringens insatser är verkningslösa.

Kinnunen: ”Det är lurendrejeri”

Men Kinnunen höll sig inte utanför länge. Både Margot Wallström och Gustav Fridolin vill minska köttkonsumtionen – särskilt vad gäller utländskt kött.

Kinnunen frågade Fridolin:

– Hur ska man kunna införa skatt på fulkött?

– Vad ska EU säga om det? Om ni vill stanna kvar inom den handeln kommer det inte gå. Vi sverigedemokrater är ansvarsfulla, säger han och pekar på att SD inte lagt fram några liknande förslag.

– Det är lurendrejeri, EU-kommissionen godkänner aldrig det. 

 

VALET 2018: Allt om valets viktigaste frågor 

Wallström: ”Jag kan det här”

Vidare menade Kinnunen att fokus borde ligga på att minska utsläpp globalt – och att Sverige måste sluta med ”godhetstänket”. Efter tv-debatten förklarade han i Expressen TV:

– Det är lite irriterande att vi har ett väldigt snävt perspektiv i de här debatterna. Vi diskuterar landet med en promille av världens utsläpp, vi bortser från de globala problemen, säger Kinnunen som menar att Sverige inte kan bedriva klimatpolitik bara för att andra ska följa efter.

– Det är det som är godhetstänket, sa han i ”Agenda”.

– Men vad är det där, bröt Margot Wallström in då.

– Jag har varit i de här förhandlingarna. Jag kan det här. Om vi ska påverka Kina måste vi visa rätt väg själva, sa Wallström och menade att större länder inte kommer lyssna annars.