Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Språkrören om hur klimatfrågan ska lyftas

Miljöpartiet vill lyfta klimatfrågan inför valet och presenterar i dag sin nya valstrategi. 

I varje debatt ska de ställa tre frågor om klimatet till alliansen och SD. 

– Vi har ett väldigt extremt och allvarligt läge just nu. Inte bara i Sverige utan på hela norra jordklotet. Vi måste sätta denna fråga i centrum i höstens val, säger Isabella Lövin, språkrör. 

För att uppmärksamma klimatfrågan kommer Miljöpartiet från och med nu ställa samma tre frågor till allianspartierna och SD i varje debatt. 

– Extremsommaren 2018 måste förändra reglerna för den politiska debatten. Varje parti som vill tas seriöst och som strävar efter att axla regeringsansvar måste visa att man inte lovar mer än vad planeten klarar av att bära, säger Gustav Fridolin, språkrör. 

Frågorna kommer att ställas i samtliga valdebatter – i lokala debatter, i varje samtal i valstugorna och också om det krävs, i slutdebatterna. 

– Det här innebär att varje seriöst parti måste visa vad vi ska ta för åtgärder för att minska utsläppen. 

Vill ha tydliga svar 

Den första frågan gäller flygskatten. Allianspartierna vill slopa flygskatten, och Miljöpartiet kommer från och med nu att ställa frågan om partierna står fast vid detta. 

Den andra frågan är om partierna vill skära ner i Sveriges miljöbudget. Den sista frågan riktar sig till M och KD, och Miljöpartiet kommer i varje debatt fråga dem om de står fast vid att de vill skära ner på klimatanpassningen.  

– Det här gör vi så att vi ska kunna få ett tydligt svar och så att medborgarna vet hur de politiska alternativen ser ut. 

Moderaternas talesperson för miljö- och jordbruk Maria Malmer Stenergard säger i en kommentar till Expressen att partiet vill ta ansvar för flygutsläppen. 

– Därför står vi inte bakom S & MP:s flygskatt som flyttar utsläppen till andra länder  i stället för att sänka dem. Vi kommer även fortsättningsvis att stoppa regeringens ineffektiva symbolpolitik. Sju av åtta klimatåtgärder som Löfven och Lövin har drivit igenom brister i effektivitet enligt regeringens egen expertmyndighet. Det är knappast något att vara stolt över.

SD: Oseriöst av Miljöpartiet

”Vi har en mer klimateffektiv politik än den regeringen bedriver, som dessutom straffar ut inhemskt jordbruk med konsekvensen att vi får importera mat från länder med betydligt högre miljöpåverkan som följd”, skriver Kristdemokraternas valledare Peter Kullgren i ett mejl till Expressen. 

Sverigedemokraternas talesperson för miljö- och klimat Martin Kinnunen tycker att det är oseriöst och vilseledande av Miljöpartiet att påskina att Sveriges klimatpolitik kan påverka vädret. 

– Dagens klimatpolitik och de förändringar som görs på global nivå, de påverkar kanske klimatet för nästa generation eller framåt år 2100, då får det någon effekt. Det som behövs nu mot brandbekämpningen är att man höger beredskapen, säger han till Expressen. 

Uppmärksammar Overshoot Day 

Gustav Fridolin och Isabella Lövin vill på dagens pressträff också uppmärksamma om att i dag, den 1 augusti, innefaller Earth Overshoot Day, vilket innebär att mänskligheten fram tills i dag har konsumerat och släppt ut mer än vad jorden klarar för hela 2018. 

– Men vi vill också tala om att vi måste ställa om politiken och hur viktigt det är med tanke på höstens val att adressera det faktum att vi lever över våra tillgångar, säger Isabella Lövin. 

Hon säger att hon tror att miljarder människor i år har märkt av konsekvenserna av detta. 

– Vi har haft ett år och en sommar som har präglats av värmerekord och extrema väderhändelser. 

Kristdemokraternas valledare Peter Kullgren skriver i en kommentar till Expressen att han tror att det väljarna kommer minnas från den gångna sommaren är regeringens bristande krishantering.

– Vi har en mer klimateffektiv politik än den regeringen bedriver, som dessutom straffar ut inhemskt jordbruk med konsekvensen att vi får importera mat från länder med betydligt högre miljöpåverkan som följd.

Miljöpartiet listar också sina fem viktigaste förslag för klimatpolitiken; ställ om till fossilfria transporter, öka klimatinvesteringarna, vilket bland annat innebär satsningar på bland annat biogas och cykelbanor. Miljöpartiet vill också se mer klimatsmart mat och ökad skatt på antibiotika i köttproduktion, en grön skattereform och en minskad användning av plast. 

LÄS MER: Följ valresultat 2018 Live! 

LÄS MER: Missa inget från valet 2018 

LÄS MER: Valkompassen – för dig som är osäker på valet 2018 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!