Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mp:s kritik mot oppositionens klimatförslag: ”Måste ha seriös politik”

Socialdemokraterna vill driva på internationellt och skärpa länders åtaganden i det internationella klimatarbetet. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Vi kommer att se mer extremt klimat i framtiden, nästa gång kanske det regnar en hel sommar”, säger Margot Wallström på presskonferensen. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SVEN LINDWALL

Socialdemokraterna och Liberalerna har under måndagen presenterat sina förslag inom klimatområdet. 

Men detta räcker inte - vi behöver en politik som minskar utsläppen här och nu, menar MP-språkröret och klimatministern Isabella Lövin. 

– Det är så allvarligt att oppositionspartierna går fram med stora nedskärningar inom klimat och miljöpolitiken, säger Isabella Lövin. 

Efter sommarens extremhetta har klimatet hamnat i fokus när valrörelsen nu sparkar i gång på allvar. 

Under måndagen presenterade både Socialdemokraterna och Liberalerna politiska förslag i frågan. 

På en presskonferens, där utrikesminister Margot Wallström och den klimatpolitiska talespersonen Åsa Westlund (S) deltog drog Socialdemokraterna upp riktlinjerna för de klimatpolitiska punkter som finns med i partiets valmanifest. 

– Vi ska kunna sätta ambitiösa klimatmål utan att tumma på välfärden. Vi har satt som mål att vi ska vara världens första fossilfria välfärdsland, säger Wallström. 

Som ett led för att förbättra den cirkulära ekonomin vill Socialdemokraterna införa pant på mobiltelefoner och andra elektroniska produkter. 

 

Utrikesminister Margot Wallström (S) och Socialdemokraternas klimatpolitiska talesperson Åsa Westlund (S) presenterar förslag på klimatområdet. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT NYHETSBYRÅN

S: Klimatmål utan att tumma på välfärd 

Nationellt vill S verka för minskade utsläpp från flyget, bland annat genom styrmedel för gröna inflygningar och inblandningar av biobränsle för flyget.

Partiet vill även driva på internationellt och skärpa länders åtaganden i det internationella klimatarbetet. 

– Vi kan påverka internationellt. Vi kan vara ett föregångsland och har kommit en bit på väg. Utsläppen har minskat den här mandatperioden, säger Åsa Westlund. 

På det lokala planet vill Socialdemokraterna öka de lokala klimatinvesteringarna  med 60 procent från och med nästa år där man ökar från 100 miljoner till 1,3 miljarder 2019 och ytterligare en miljard 2020. Man vill även göra om reseavdraget så att det ges efter avstånd oavsett vilket färdmedel som man använder sig av. 

L vill ha gemensam koldioxidskatt 

Under måndagen har även Liberalerna presenterat förslag på klimatområdet. 

Som enda parti vill partiet införa en gemensam koldioxidskatt i EU och en EU-avgift på plast. Liberalerna vill också riva upp beslutet om 100 procent förnybar el senast 2040.

Förslagen om en gemensam EU-skatt på koldioxid och avgift på plast, splittrar Alliansen, som säger nej eftersom man inte vill ha in EU på skatteområdet. Även Socialdemokraterna säger nej till detta. 

Under sitt valkonvent i slutet av förra veckan presenterade även Centerpartiet sin klimatpolitik inför valrörelsen där man bland annat gick fram med att man vill satsa över tre miljarder på ny miljöteknik som ska göra det möjligt för företag att nå nollutsläpp. 

Isabella Lövin kritisk 

Men trots att klimatfrågan hamnat i nationellt fokus i valdebatten är MP-språkröret Isabella Lövin inte nöjd. På en egen presskonferens under måndagseftermiddagen attackerade hon oppositionens  klimatpolitiska förslag. 

Hon menar att de går fram med en politik som leder till stora nedskärningar inom klimat och miljön bland annat genom att vilja ta bort flygskatten. 

– Min huvudsakliga kritik mot de paket som har presenterats från Liberalerna och Centerpartiet är att det inte är några nya förslag som minskar utsläppen. Man pekar på väldigt krångliga lösningar som kan ge utsläppsminskningar i en framtid men man vill ta bort de åtgärder som man ser ger utsläppsminskningar i dag - nämligen de lokala satsningarna på klimatklivet och även en flygskatt som just har trätt i kraft, säger Isabella Lövin.