Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljöpartiets nya vallöfte: 10 miljarder i grön skatteväxling

Foto: WIKTOR NUMMELIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Miljöpartiet går till val på tio miljarder kronor i grön skatteväxling – varav fem i sänkta skatter på arbete. 

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) ger samtidigt budgetpartnern Vänsterpartiet en känga.

– Det är lätt att man bara tycker att man har ansvar för de positiva, roliga sakerna och inte vill ta ansvar för de negativa, säger Bolund till DN.

Några av förslagen i Miljöpartiets paket är kända sedan tidigare. En del nya har tillkommit – en är kväveoxidavgiften.

– Sen vill vi indexera miljöskatter så att de följer med i prisutvecklingen. Det innebär i praktiken att de har samma styrande effekt. Även fast vi får mer pengar i plånboken ska skatten följa med. Det vill vi göra även med flygskatten och kemikalieskatten, säger finansmarknadsminister Per Bolund, (MP) till DN.

 

 

”Sänkt moms på reparationstjänster”

Han förklarar vidare att partiet även vill sänka momsen ytterligare på reparationstjänster, från tolv procent till sex procent. Omkring hälften av de tio miljarderna ska bestå av skattesänkningar på arbete, enligt Miljöpartiet. 

På frågan hur partiet ställer sig till fortsatt budgetsamarbete med Vänsterpartiet, konstaterar Bolund att ”det är dumt att utesluta olika möjligheter framåt. Samtidigt är det tydligt att det finns nackdelar med den här typen av samarbete också”.

 

LÄS MER: Följ valresultat 2018 Live! 

LÄS MER: Missa inget från valet 2018 

LÄS MER: Valkompassen – för dig som är osäker på valet 2018 

 

Vill ha blocköverskridande regering

I en annan artikel i DN fantiserar Isabella Lövin (MP) drömmer om en blocköverskridande regering ihop med S, C och L. 

– Vi ser att det vore bra för Sverige att ha ett bredare regeringsunderlag. Ett samarbete med Centerpartiet och Liberalerna vore intressant. Under nästa mandatperiod ser vi gärna en större skatteöversyn som grundas på en grön skatteväxling. Och där ser vi att det finns bra förslag från både Liberalerna och Centern, förklarar Lövin för DN.