Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lövins anklagelse mot Lööf i miljödebatten

Isabella Lövin möter Annie Lööf i ”Bara Politik”.
Isabella Lövin (MP).
Annie Lööf (C).

Annie Lööf och Isabella Lövin möttes i måndagskvällens "Bara Politik" i Expressen TV i en duell om bilar, utsläpp och flyget.

- Jag tycker att det är anmärkningsvärt att vi har en klimatminister som inte lyssnar på våra myndigheter, säger Annie Lööf (C).

Isabella Lövin anklagade Lööf för att "stå och tjabbla" och "förvirra miljödebatten".

Annie Lööf och Isabella Lövin hamnade direkt i en ordväxling om hur den senaste klimatstatistiken ska tolkas.

Centerledaren anklagade klimatministern för att blanda bort siffrorna och inte lyssna på SCB-statistiken som visar att utsläppen ökar.

- Vem är det som tjabblar om siffror? Det är du som står här och tjabblar, kontrade Isabella Lövin (MP).

Lööf svarade genom att anklaga Lövin för att använda "fulsiffror" när hon försvarade regeringens klimatpolitik.

Lövin: "Du är expert på att förvirra miljödebatten"

När debatten fortsatte med en diskussion om flyget och Centerpartiets krav på att inte "beskatta flygstolar" utan i stället skjuta in skatterna på flygbränslet för att flyget ska använda mer miljöbränsle surnade Isabella Lövin till rejält.

- Du är verkligen expert på att förvirra miljödebatten, utbrast klimatministern.

- Du sticker huvudet i sanden och vill inte erkänna att det här är ett problem, fortsatte Lövin i debatten om flygskatten.

I debatten om bilar var Lövin och Lööf överens om att Sverige ska gå mot en fordonsflotta som är fossiloberoende för att bli av med bilar som inte tankas med bensin och diesel. Centerpartiet har bland annat krävt att bara supermiljöbilar ska köpas in vid offentliga upphandlingar.

Lövin höll med men kritiserade Annie Lööf för att inte vilja införa en vägslitageavgift för att bli av med "polska lastbilar" som nu väljer Sverige före Tyskland.

Annie Lööf (C) kom till "Bara Politik" efter att ha presenterat Centerpartiets spurtkampanj där det är tydligt att C vill ta grepp om klimatfrågan genom att klä in centralstationerna i Stockholm, Göteborg och Malmö i grönt.