Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lööf bet ifrån mot SD: ”Det är pinsamt”

Annie Lööf bet ifrån mot Jimmie Åkesson i debatten om klimatet.
Jimmie Åkesson.Foto: Anna-Karin Nilsson

SD-ledaren Jimmie Åkesson tycker att det är oseriöst att göra politik av väder. 

Detta med tanke på sommarens extremhetta i Sverige och på norra halvklotet. 

Då bet Annie Lööf ifrån och jämförde honom med Donald Trump.

– SD säger nej till Parisavtalet. Det är pinsamt att ha en klimatförnekare som partiledare, säger hon och kallar Åkesson för Trump-kopia.

Jimmie Åkesson fick i Expressen TV:s och Di TV:s stora partiledardebatt frågan om hur han förklarar det varma vädret i Sverige från och med maj i somras.

– Vi har haft ett väldigt varmt väder och en extrem torka och det händer ibland. Att göra politik av hur vädret ser ut en enskild sommar är inte seriöst. Däremot är det ett faktum att vi har en stigande temperatur globalt, vi kommer få ett varmare klimat och människan påverkar klimatet på ett sätt som gör att vi får den här utvecklingen och då ska vi naturligtvis göra vad vi kan för att minska den påverkan som vi har. Det tror jag alla är överens om, säger Åkesson och fortsätter:

– Men när man går in i en valrörelse och gör som Miljöpartiet och en del andra partier till och med och lovar bättre väder, så är det inte seriöst.

Han vill ändra om klimatpolitiken till att begränsa utsläppen i länder som Kina och Bulgarien. 

Då hettade det till i studion i Göteborg – rejält. Hetast var Centerpartiets partiledare Annie Lööf som kallade honom för en ”Donald Trump”-kopia.

– SD säger nej till Parisavtalet. Det är pinsamt att ha en klimatförnekare som partiledare, säger hon och kallar Åkesson för Trump-kopia.

Jimmie Åkesson i Expressens partiledardebatt 2018: ”Får nog vara blind och döv”

Jimmie Åkesson svarade:

– Man får nog både vara blind och döv om man tror att jag påminner om Donald Trump. Vi har ett klimatarbete men jag ser det inte som en nationell fråga. Det är en global fråga. Det är inte rätt att genomföra oerhört dyra reformer i Sverige. Därför satsar vi en miljard mer än er på att sänka utsläppen i andra länder. Det här är en global fråga.

SD går till val på ökade internationella klimatinvesteringar och vill hjälpa andra länder med att minska beroendet av fossila bränslen och ha satsningar på kärnkraftsforskning och internationella klimatinvesteringar. Partiet vill också öka anslagen till innovativ miljöteknik.

Partiet vill också att Sveriges framtida energibehov huvudsakligen ska utgöras av kärnkraft.

Efter debatten förklarade Annie Lööf dock:

– Jag har granskat deras obefintliga klimatpolitik. De är klimatförnekare precis som Donald Trump. Det är ett parti som säger nej till Parisavtalet, som raljerar med partier som vill se miljöomställning.

Isabella Lövin slog tillbaka

Enligt statsvetaren och Expressens politiska expert Jenny Madestam finns det en tydlig förklaring till Annie Lööfs utspel. 

”För Lööf och C finns ett stort värde i att vara motpart till SD – det kan locka liberala (miljömedvetna) borgerliga väljare”, skriver hon.

Även Isabella Lövin slog tillbaka mot Jimmie Åkesson.

– För det första, Jimmie Åkesson, en sådan varm månad tre gånger på en miljon år. Det har drabbat hela norra halvklotet. Vi har haft en extrem hetta och skogsbränder – allt från Portugal till Kalifornien, säger hon. 

– Att förminska detta till att det bara handlar om Sverige och vädret – då har man inte förstått allvaret i mänsklighetens största utmaning. 

 

Följ Expressen och Dagens industris partiledardebatt här.
Osäker inför valet? Gör Expressens valkompass här.