– Att miljön går upp som enskilt viktigaste fråga en vecka före valet är oväntat, kommenterar Peter Santesson, opinionschef på Demoskop.
De senaste veckorna kretsade mycket av debatten kring just invandring och integrationsfrågor.
– Integrationsfrågan är den enskilt absolut viktigaste frågan i det här valet, sade Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare till Expressen så sent som i måndags kväll. Enligt statsministerkandidaten är det de nyanländas integration i det svenska samhället och i den svenska ekonomin som får störst konsekvenser för allt annat.
– Moderaterna har fört över invandringsfrågan till en integrationsfråga vilket då gör att den handlar om klassiska frågor som arbetsmarknad och skatter, säger Jenny Madestam, statsvetare och politisk kommentator åt Expressen.
LÄS MER: Lövins anklagelse mot Lööf i miljödebatten
Skatterna hjärtefråga till höger
Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna har däremot alltid haft den rena invandringsfrågan som bas.
– Nu på upploppet inför valdagen tappar frågan i fokus. Nedgången syns brett i alla väljargrupper, både bland alliansväljare, rödgröna väljare och även bland SD-väljarna, understryker Peter Santesson, på Demoskop.
Däremot är fördelning väldigt olika mellan de båda blockens väljare. I det rödgröna blocket har väljarna helt monopoliserat det ökade intresset för miljöfrågorna. Där toppar miljön nu intresset.
– Det här kan vara bra för Centern. De som är minst gynnade av det här är Moderaterna och Sverigedemokraterna, säger statsvetaren Jenny Madestam om det nyvaknade miljöintresset.
Lövin: ”Människor är oroade med rätta”
Isabella Lövin, språkrör för Miljöpartiet, kommenterar undersökningen:
– Jag är inte förvånad. Klimatfrågan är vår generations största utmaning. Människor är oroade med rätta, och vill ha en politik som bidrar till att vi ska lösa den här stora utmaningen, säger hon.

Tror du att det här kommer gynna Miljöpartiet?
– Ja, vi är ett parti som bildades för 40 år sedan för just den här frågan. Vi är det enda miljöpartiet. Många partier pratade ganska yrvaket om miljöfrågan efter bränderna och torkan i Sverige, men nu är det ganska tyst igen, säger Isabella Lövin.

I en SIFO-undersökning gjord av konsultbolaget New Republic för Aktuell hållbarhet i slutet av augusti framstod Isabella Lövin (MP) och Annie Lööf (C) som de partiledare med högst trovärdighet bland väljarna för klimatfrågor. De fick vardera 19, respektive 17 procent av väljarnas förtroende. Lägst förtroende i klimatfrågor fick Liberalernas Jan Björklund (2%) och KD:s Ebba Busch Thor (3%).
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson hamnade på tredjeplats i förtroende, vilket förklarades med att han samlade många så kallade klimatskeptikers förtroende.
Bland Alliansväljarna är det annars ekonomifrågorna som har toppat.
– Skattefrågorna är en gammal hjärtefråga bland borgerliga väljare som vaknar igen nu precis före valet, menar Peter Santesson på Demoskop.
"Miljöpartiet fick hjälp på traven"
Här kan övriga partiers – och speciellt Socialdemokraternas – attacker mot Sverigedemokraternas oklarheter i valmanifestets budgetering har legat partiet i fatet.
Den här svängningen mot ekonomifrågor är ett helt normalt mönster i en valspurt, menar Jenny Madestam.
– Det är snarare det stora fokuset på klimat, miljö och invandring som har stuckit ut mot tidigare val, säger Jenny Madestam.
Miljöpartiet skördar frukten av sommarens torka och bränder, menar hon:
– De har fått hjälp på traven och kommer säkerligen att klara fyraprocentspärren till Riksdagen. För dem är det nu back to basics som gäller, säger Jenny Madestam.
Viktigaste frågorna Sep/18
(med förändring, avrundat till heltal mot augusti),
Miljö 18 (2)
Invandring 17 (-6)
Sjukvård 15 (2)
Integration 10 (1)
Lag och ordning 9 (0)
Sveriges ekonomi 9 (0)
Skola och barnomsorg 7 (0)
Jobb 5 (-1)
Jämställdhet 4 (1)
Äldreomsorg 4 (1)
Försvar 2 (0)