Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mehmet Kaplan lämnar MP – förnyade inte medlemskapet

Mehmet Kaplan på presskonferensen 2016, då han berättar att han avgår som statsråd.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den tidigare MP-ministern Mehmet Kaplan, som avgick efter att han ertappats med att ha varit på en middag tillsammans med medlemmar från högerextrema Grå vargarna, har nu även lämnat Miljöpartiet, kan Expressen berätta. 

Detta efter att han självmant valt att inte förnya sitt medlemskap för 2019. 

Mehmet Kaplan, som fick avgå som bostads- och stadsutvecklingsminister 2016 efter att han ertappades med att ha varit på en middag tillsammans med medlemmar från den högerextrema organisationen Grå vargarna, har nu även valt att lämna Miljöpartiet. Detta då han inte förnyat medlemskapet för 2019, som skulle ha betalats in senast på torsdagen, kan Expressen avslöja. 

Han har inte förnyat sitt medlemskap och är inte medlem längre”, skriver pressekreteraren Hanne Simonsen i ett sms. 

Exakt när han tog beslutet är ett svar som Mehmet Kaplan får svara själv på, meddelar hon.

Men under 2018 – så sent som på hösten – dök han åtminstone upp på partimöten, enligt debattören och den tidigare MP-medlemmen Kurdo Baksi, som på torsdagen krävde att Kaplan skulle uteslutas som medlem i partiet.

Det kommer även att öka MP:s trovärdighet i kampen mot SD och den nya regeringens trovärdighet i kampen mot våldsbejakande jihadism och dess rekrytering”, skrev han i en uppmärksammad debattartikel.  

– Det var skönt att få en klarhet i det nu. Men det är märkligt att Miljöpartiet inte svarade när jag flera gånger frågade om han var medlem, säger Kurdo Baksi. 

Han fortsätter: 

– Ett faktum kvarstår och det är att ledningen fortfarande umgås med honom och skyddar honom. 

Kulturminister Amanda Lind (MP) hyllade Kaplan

När Stefan Löfvens nya kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) presenterades förra måndagen fick hon kritik för att hon dagen innan regeringsförklaringen hyllade den tidigare partikollegan Mehmet Kaplan på Facebook. 

Gustav Fridolin, Isabella Lövin, Per Bolund, Alice Bah Kuhnke, Peter Eriksson, Karolina Skog – och mellan 2014 och 2016 Åsa Romson och Mehmet Kaplan – har som våra första gröna ministrar varit pionjärer, hjältar, som har kämpat varje dag för att förverkliga Miljöpartiets politik för miljö och klimat, demokrati, jämställdhet och rättvisa”, skrev Amanda Lind i inlägget. 

Detta gav nytt ljus på den avgångne ministern, som också suttit i riksdagen och i Miljöpartiets partistyrelse. 

– Jag har lyssnat på kritiken. Sen var inte den här texten riktad specifikt mot Mehmet och jag tycker det också är bra att jag fått förtydliga att det var bra och rätt att han avgick. Han gjorde flera fel och jag tar avstånd från det som gjorde att han avgick. Men jag lyfter fram honom som en del i vår historia, sade Amanda Lind till Expressen TV om inlägget.  

Mehmet Kaplan på presskonferensen 2016, då han berättar att han avgår som statsråd.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

Debattören Kurdo Baksi.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Expressen söker Mehmet Kaplan.