Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Medarbetarna överger Löfven – fyra har lämnat på tre veckor

Med bara tre månader till valet kämpar statsminister Stefan Löfven för sin politiska överlevnad.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT

Med 89 dagar kvar till valet kämpar Stefan Löfven för sin politiska överlevnad och Socialdemokraternas framtid. 

På tre veckor har fyra av hans högsta tjänstemän meddelat att de lämnar regeringskansliet. 

I riksdagens sista partiledardebatt före valet försöker statsministern i dag vända opinionskrisen – genom att varna för alliansens skattepolitik.

Enligt Expressens och Demoskops junimätning skulle Socialdemokraterna få 23,1 procent om det vore val i dag – en siffra som är lägre än Håkan Juholts sämsta, i januari 2012. 

I SCB:s novembermätning uppgav 46,4 procent av LO-medlemmarna att de sympatiserade med S. I majmätningen är den siffran nere på 38,5 procent.

I dag samlas partiledarna i riksdagen för den sista partiledardebatten där före valet. 

För Stefan Löfvens del står mycket på spel. 

– Alla debatter är viktiga, särskilt nu när valet närmar sig, konstaterar statsministerns pressekreterare Jonathan Holst. 

– Det stora vägvalet i höstens val kommer i stället stå i mellan de som vill investera våra skattepengar för att korta köerna i vården, stärka skolan och anställa fler poliser eller de som vill sänka skatten för de rikaste och äventyra välfärden. Det är vad statsministern kommer att prata om.

Efter ett möte med Socialdemokraternas partistyrelse för 12 dagar sedan slog Stefan Löfven självsäkert fast: 

– Nu ska vi bara framåt, vi ska vinna valet och vi har en partiorganisation som är på tårna.

Sedan dess har partiet drabbats av strömhopp på högsta nivå. 


LÄS ÄVEN: Sara och Jimmy – skilda paret som splittrar Socialdemokraterna 


Fyra statssekreterare har lämnat – på tre veckor

På bara tre veckor har fyra statssekreterare – de högsta chefstjänstemännen i departementen – meddelat att de lämnar regeringskansliet.

– De som kan lämnar nu innan valet, och de som är kvar muttrar lite att ”råttorna lämnar sjunkande skeppet”, säger en tidigare S-tjänsteman, och fortsätter:

– Fler och fler statsråd reser också ute i partidistrikten och träffar partiet, snarare än väljare - mitt i valrörelsen. Detta för att positionera sig för partiposter efter valet, när regeringsmakten kanske inte längre finns.


Oscar Stenström var förra S-ledaren Håkan Juholts utrikespolitiska sekreterare. Nu blir han ambassadör i Chile.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

24 maj: EU- och handelsminister Ann Lindes statssekreterare Oscar Stenström utses till ambassadör i Santiago de Chile – en befattning som han tillträder den 17 september i år, åtta dagar efter riksdagsvalet.

Annelie Roswall Ljunggren blir generaldirektör.

31 maj: Civilminister Ardalan Shekarabis statssekreterare Annelie Roswall Ljunggren meddelar att hon lämnar regeringen. Nya uppdraget: generaldirektör och chef för Statskontoret. 

Ulrika Modéer lämnar regeringskansliet – för FN.
Foto: Kristian Pohl / Regeringskansliet

6 juni: Isabella Lövins statssekreterare Ulrika Modéer utses till assisterande generalsekreterare och chef för FN:s utvecklingsprograms avdelning för externa relationer och påverkansarbete, UNDP – en tjänst som hon sökt på egen hand. 

– UNDP är en av huvudaktörerna i arbetet med de globala målen för hållbar utveckling. Ingenting kan vara viktigare med tanke på de utmaningar världen har i dag, sade Ulrika Modéer i ett pressmeddelande. 

Therese Svanström lämnar regeringen – för facket.

11 juni: Annika Strandhälls statssekreterare Therese Svanström meddelar via sin Facebooksida att hon lämnar Socialdepartementet för ett jobb som kanslichef på fackförbundet Unionen.

"När möjligheten kom att få vara med och leda Sveriges största fackförbund – Unionen – med den tydliga ambitionen att göra arbetslivet bättre för medlemmarna men också engagera sig i den viktiga diskussionen om vilket samhälle vi gemensamt vill ha var det omöjligt att inte tacka ja", skriver hon. 

Hoppet: De osäkra väljarna

Tiden håller på att rinna ut för Stefan Löfven och Socialdemokraterna. 

När partiledarna i dag gör upp i riksdagens talarstol är det bara 89 dagar till valet.  

En S-riksdagsledamot som Expressen talat med menar att "det är för nära valet för att hoppa runt i båten". Den fastlagda kursen gäller. 

– De veckor som återstår till valet måste handla om välfärden och om hur den hotas av borgerliga skattesänkningar. 

Socialdemokraternas hopp står till de osäkra väljarna, tidigare S-sympatisörer som flytt till soffan – en grupp som enligt SCB ökat med 2,2 procentenheter sedan november.

– Det ger visst hopp, säger S-riksdagsledamoten. 

Men en tidigare S-tjänsteman är mer tveksam: 

– Sammantaget går nu S från kris till det som kan bli kollaps. 

En S-tjänsteman som är kvar i regeringskansliet hävdar dock att stämningen i partiet "inte är så dålig som mediebilden säger". 


LÄS ÄVEN: Okända eleven visade sig vara våldtäktsman och kidnappare