Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Maud Olofsson om att söka SD-stöd: Kan aldrig påverka andra partier

Maud Olofsson, tidigare partiledare Centerpartiet gästar onsdagens ”Bara politik”. Foto: Bara politik/Expressen TV
Maud Olofsson gäst i onsdagens ”Bara Politik”. Foto: OLLE SPORRONG

Det går inte att hindra SD om de vill rösta för en alliansregering.

Det menar Centerpartiets tidigare partiledare Maud Olofsson som gästar Expressen TV:s direktsända politikmagasin ”Bara Politik”.

– Hur andra partier agerar kan du aldrig påverka, säger Maud Olofsson.

Ulf Kristersson har fått i uppdrag av talmannen att försöka bilda regering. Men alliansregeringen kommer inte att få stöd av Stefan Löfven, meddelade Moderatledaren i går. 

Nu ökar pressen på Jan Björklund och Annie Lööf. De har båda framhållit att de inte vill att en alliansregering röstas igenom med stöd av SD.

– Annie Lööfs position när det gäller att markera mot SD är helt rätt. Det är på ett sluttande plan om man släpper det som vi trodde att vi var överens om, nämligen att alla människor är lika mycket värda. 

– Däremot har vi väljare som har sagt någonting, och det ska vi lyssna på. Det är uppenbart för alla att vi måste agera kring migrationspolitiken samt hur stad och land ska hålla ihop, säger Maud Olofsson i ”Bara Politik”.

Maud Olofsson om alliansens chanser

Den tidigare Centerledaren menar att det blir svårt för L och C att sätta sig i en S-regering, sett till den skattepolitik som har förts den senaste mandatperioden. Hon tror att S fortfarande kan svänga i frågan om att stötta en alliansregering.

– Jag tror att ju mer tiden går, desto större blir pressen. Jag tror att det pågår en diskussion inom Socialdemokraterna, de har haft en stor nedgång i opinionen och kanske behöver restaurera partiet. För att klara det måste man vara i opposition. 

Borde alliansen tillträda med stöd av SD?

– Det där får de sköta. Jag hoppas verkligen att alliansen håller ihop. Det finns en värdegemenskap och ett stöd i riksdagen för en företagsvänlig politik. 

Stefan Löfven har sagt nej till en alliansregering. Vid en omröstning återstår antagligen bara att SD lägger ner sina röster eller trycker ja.

– Vad du genomför i politiken har alltid varit ledstjärnan för mig. Det viktigaste är att vara tydlig i det och vilka värderingar som ligger bakom politiken. Sedan hur andra partier agerar kan du aldrig påverka. 

Så man bör gå fram som allians och låta de som vill rösta på det regeringsalternativet - och lägga fram breda förslag som även S vill rösta på?

– Ja, och att få Socialdemokraterna att ta ansvar för att det blir en regering i Sverige. Även om man är sur efter ett val är man ändå ansvarig för att landet leds. 

Är Lööf och Björklunds låsning mot SD onödig?

– Det är väldigt många som har låst sig, och det gör det inte enkelt. Men man måste få tid på sig, det behöver rinna lite vatten under broarna innan man kan hitta öppningar. Låt dem sitta och gnaga lite med varandra först, säger Maud Olofsson i ”Bara Politik”.

 

 

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!