Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mattias Karlsson om utspelet: ”M har en naiv bild”

Moderaternas gruppledare Tobias Billström. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Peo Moller
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna har en "naiv bild" av vad som krävs för att få stöd av SD.

Det säger SD-toppen Mattias Karlsson efter moderate gruppledaren Tobias Billströms uttalande om att M är redo att regera med stöd av SD.

Samtidigt tonar Billström ner sitt utspel och säger att det är "inget nytt".

Moderate gruppledaren Tobias Billström förklarade i en intervju i Dagens industri att hans parti planerar för en M-ledd minoritetsregering med stöd av Sverigedemokraterna – om det rödgröna blocket blir störst i valet.

Hans uttalande väckte stort uppseende och en rad socialdemokratiska ministrar och andra toppolitiker attackerade det. Nu säger Billström att hans uttalande i Di bara beskriver hur arbetet i riksdagen fungerar – och att det är "inget nytt".

Sval SD-reaktion

Samtidigt reagerar SD svalt på Billströms utspel.

– Först skickar M ut en signal, dagen efter en annan. Det är inte första gången. Så här har M hållit på att vela ett par år nu, säger Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen.

– Det är oroväckande för att det visar att man inte har någon plan för hur Sverige ska styras efter nästa val. Menar Billström allvar med att han vill fördjupa samarbetet är han välkommen att kontakta mig så får vi diskutera formerna för det, säger han.

Mattias Karlsson förklarar att SD har en lång lista på krav som måste uppfyllas innan partiet ger sitt stöd till någon regering. Det gäller frågor som en mera restriktiv migrationspolitik, lag och ordning, fattigpensionärerna samt personalens villkor inom vård och omsorg.

"Naiv bild"

– M kan ha en ganska naiv bild om vad som kommer att krävas för att kunna räkna med vårt stöd. Man har till exempel pratat om att vi ska bjudas in i en parlamentarisk utredning om migrationspolitikens framtid och sådana saker, säger Mattias Karlsson.

–  Men den typen av saker kommer ju verkligen inte att räcka för att få vårt stöd. Det centrala för oss är att man visar att man har en plan och är beredd att sätta kraft för förändringar på de områden vi tycker är allra mest centrala, säger han. 

Har M öppnat upp?

– Inom ramen för utskotten har vi en bra dialog, men det är inte nog. Det handlar inte om så tunga frågor heller. Någon måste börja leverera en plan för hur landet ska styras eftersom ingen kommer få egen majoritet. 

"Får släppa beröringsskräcken"

– Antingen får man samarbeta med varandra eller så får någon av dem släppa på berörningsskräcken gentemot oss. Det är bara de alternativen som finns.

Får Löfven samma deal som Kristersson vad gäller samarbete med er? 

– Vi tror att vi får en regeringskonstellation med M, SD och KD. Om inte det räcker för majoritet eller är möjligt är vi beredda på att ha en dialog och förhandla med alla partier. För oss handlar det om att uppnå konkreta resultat, inte om prestige, säger Mattias Karlsson.

Moderaterna har arbetat ut en parlamentarisk strategi för en M-ledd minoritetsregering som ska kunna regera med stöd av SD, skriver Dagens industri. Arbetet leds av Tobias Billström, M:s gruppledare i riksdagen, som förbereder maktskiftet.

Stark kritik från S-toppar

Han sade till Di att en sådan regering får luta sig mot SD för stöd när de rödgröna är eniga, men att detta inte är något nytt. Socialdemokraterna gör det redan, enligt Billström.

Billströms utspel väcker starka reaktioner hos ledande S-politiker. En av de första att reagera var utrikesminister Margot Wallström (S).

"Klara besked. En röst på M är en röst på SD", twittrar hon.

https://twitter.com/margotwallstrom/status/1027656272500477954

– Tobias Billström öppnar för samarbete med SD. Det är en återgång till den linje som Anna Kinberg Batra drev. Det blir troligen samma resultat med samma politik, säger Anders Ygeman, gruppledare (S).

– Nu krävs det besked från Jan Björklund och Annie Lööf. Hittills har de tydligt avvisat samarbete med SD. Hur ser de på att släppa fram en M-regering med SD-stöd, säger han.

Näringsminister Mikael Damberg (S) är inne på samma linje. Han skriver på Twitter att det är "tydligt att Stefan Löfven är den enda garanten mot att SD får makt och inflytande efter valet".

https://twitter.com/mikaeldamberg/status/1027640266977681408

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson säger att C inte kommer att förhandla med Sverigedemokraterna om man sitter i en Alliansregering i minoritetsställning.

C och L säger nej till SD

– Vi är väldigt tydliga med att vi inte vill chansa på att SD stöder oss i olika frågor. Det kommer de inte att göra om de inte får vara med och bestämma över politiken och det går vi inte med på, säger han.

Liberalernas gruppledare Christer Nylander kommenterar:

– Vi vill ha en alliansregering. Det är uteslutet för oss att samarbeta med SD.

Tobias Billström försöker på fredagen klargöra sin inställning.

– Vad beträffar alliansen har vi samma uppfattning som tidigare. Vi kommer inte att samarbeta eller förhandla med SD. Vårt mål är att bilda en alliansregering, säger han och ger inte mycket för de tunga S-namnens kritik.

–  Det känns ju desperat när man ser en sådan stor anhopning av statsråd som kastar sig fram för att diskutera den här frågan, säger han.

"Inget nytt"

Billström utvecklar i ett längre inlägg på sin Facebooksida på fredagen vad han egentligen menade i sitt utspel i Di.

"Mina uttalanden i DI-artikeln är en beskrivning av hur det parlamentariska arbetet fungerar. Alla partier sitter med i riksdagens utskott och parlamentariska utredningar. Där delas ståndpunkter och argument bryts mot varandra. Det är således inget nytt", skriver han och fortsätter:

"Moderaternas besked ligger fast. Vi kommer inte samarbeta eller förhandla med SD."

Expressen har bett M-ledaren Ulf Kristersson om en kommentar. Men Niklas Gillström, Moderaternas biträdande presschef, säger att "vidare kommentarer inte är nödvändiga" eftersom inget i partiets politik har förändrats. Samt att detta framgår både av Billströms uttalanden och av "ledande politiska journalisters" analyser.

– Det finns inget mer att säga. Sakförhållandena har inte förändrats. Vad vi tycker i frågan är klarlagt, det framgår med all önskvärd tydlighet, säger Niklas Gillström

 

Osäker inför valet? Gör Expressens valkompass här.  

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!