Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Margaux Dietz: ”Säger inte vad jag röstar på”

Annie Lööf tillsammans Margaux Dietz.
Foto: Malin Roos
Margaux Dietz
Foto: Malin Roos

Att det var just Centerpartiets Annie Lööf som hon skulle vara dragplåster åt var inget medvetet val. 

Det var en annan partiledare som fick Youtube-profilen Margaux Dietz att göra utfrågningarna i "Partitempen".  

- Jag bad om en frukost med Ebba Busch Thor och frågade vad hon tyckte om idén, berättar Margaux Dietz. 

Ett av de mest välbesökta eventen under Annie Lööfs valkampanjande på lördagen var när hon frågades ut av influencern Margaux Dietz på Centralstationen i Stockholm. Intervjun direktsändes på Centerpartiets Facebook-sida och gick att följa via storbildskärm också på tågstationerna i Göteborg och Malmö.

På scen fick Annie Lööf bland annat svara på vilken partiledare som skulle tatuera in partiloggan på ryggen (svarade Gustav Fridolin, Miljöpartiet) och vilken partiledare hon helst skulle bjuda på middag. 

- Ulf Kristersson, honom ska jag samarbeta med framöver, svarade Annie Lööf. 

LÄS MER: Annie Lööf: ”Sliter i hjärtat  att vara ifrån min dotter”

Fick betalt av Centern

Efteråt var utfrågaren nöjd. 

- Jag var mer nervös första gången. Då var jag helt ny på politik och kunde nästan ingenting, säger Margaux Dietz, 27 som under året intervjuat samtliga partiledare i sin Youtube-kanal under vinjetten "Partitempen".

Den här gången fick hon dock betalt för uppdraget, 35 000 kronor enligt Breaktit, vilket är marknadsmässig ersättning som moderator. Enligt Margaux Dietz hade Centerpartiet inte ställt några krav på frågorna innan. 

- Jag har varit snäll och inte så kritisk genom hela serien och det är för att jag inte vill ha det hårda fokuset, det är det så många andra som har. 

- Jag vill mer belysa det positiva som partierna gör och låta dem prata till punkt. De krävde inga frågor i förväg, säger Youtube-profilen och betonar att hon inte har tagit politisk ställning när hon är dragplåster åt Annie Löfven. 


Ett av de mest välbesökta eventen under Annie Lööfs valkampanjande på lördagen var när hon frågades ut av influencern Margaux Dietz på Centralstationen i Stockholm.
Foto: Malin Roos

"Vill förbli neutral"

- Nej, det känner jag inte att jag har gjort. Jag släppte en lång Youtube-video tidigare i dag med Gustav Fridolin där vi bytte jobb för en dag. Jag kommer nog förbli neutral och inte säga vad jag röstar på. 

- Jag vet att så många influeras av mig och påverkas av det jag säger. Jag vill förmedla att man ska få tro på det man själv tror och välja sina egna åsikter. 

Om att influencer-kollegan Bianca Ingrosso gjorde det motsatta, uppgav plats i sina sociala kanaler åt ett möte med Centerpartiets partiledare i veckan som gick och uppmanade sina hundratusentals följare att rösta på Annie Lööf. 


LÄS MER: Sifo: Flest svenskar vill se Annie Lööf bakom ratten

Fick idén på gala 

- Jag tänker tvärtom, men det är bra att vi är olika. Det är ganska många som har gått ut nu och sagt vad de ska rösta på och inte rösta på. Jag får vara den som går andra vägen. 

- Jag influerar hellre till att man ska tänka själv, säger Margaux Dietz och avslöjar att det var två andra kvinnliga partiledare som fick henne intresserad av politik - och startade "Partitempen". 

- Jag träffade Anna Kinberg Batra och Ebba Bush Thor på en Mama-gala i oktober förra året. Jag hade aldrig träffat dem före men var inne på att jag ville göra något mer samhällsorienterat på Youtube. Ebba sa "du är bra på något som vi inte är så bra på, sociala medier och att nå kvinnor och en yngre generation. 

Fått unga att se politik 

Det blev ett utbyte enligt Margaux. 

- Sen bad jag om en frukost med Ebba och frågade vad hon tyckte om idén. Hon svarade "Jag och Annie och Jonas Sjöstedt kommer nog tycka att det är en bra grej. Sedan sa de ja allihop. 

Margaux Dietz är stolt över att hon har fått unga människor som kanske inte annars hade sökt sig till politik har fått upp ögonen genom att följa hennes kanaler.

- Så jäkla häftigt att man med bara en liten kamera och en idé kan skapa innehåll som påverkar en stor del av Sverige. 

I morgon ska hon själv rösta, på vad säger hon som sagt inte.