Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Madestam om upp- och nedgångar i senaste Demoskopmätningen

Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Väljarna ger tummen upp för S och KD.

Samtidigt rasar Annie Lööf i den senaste mätningen från Demoskop.

Här ger statsvetare Jenny Madestam svar på vad de olika upp- och nedgångarna innebär för partierna.

Vad är mest intressant i den här Demoskopmätningen?

– Att Kristdemokraterna går om Centern, det är en symboliskt viktig aspekt och även förvånande. KD har slirat länge runt fyra-procentspärren, men nu ser vi att väljarna uppskattar den här tydligheten att man vill ha en borgerlig regering. Centerväljarna blir i stället besvikna, det kan bero på de här motsägelsefulla budskapen från C. Det är inte otänkbart att en del C-väljare går till S, de som stöder en rödgrön regering och Löfven

Hur betydelsefull är den stora skillnaden mellan blocken inför ett extra val?

– Det är naturligtvis oerhört viktigt. Jag tror i och för sig att opinionsmätningarna nu speglar det som har hänt under hela den här processen, jag tror inte säkert att mätningarna visar ett eventuellt valresultat. Vid ett extraval får partierna möjlighet att starta om. Den hr mätningen visar vad väljare blir trötta på och det är framför allt Centerns velande. KD tar röster från M vilket är intressant, man kan tänka sig att de borgerliga mer konservativa väljarna är missnöjda med Ulf Kristersson och att Ebba Busch Thor uppfattas som den tuffaste alliansledaren.

Kan Demoskop-siffrorna inverka på talmannens beslut när han ska besluta vem han ska lägga fram som statsministerkandidat på måndag?

– Nej, det tror jag inte. Det har betydligt större betydelse vad Centern och Liberalerna fattar för beslut i helgen, vem av Löfven och Kristersson som deras väljare vill släppa fram, det kommer vara avgörande för talmannen. Men C och L tittar säkert på mätningar och de kan bli styrande för vilket beslut de fattar. Centern, som är ett parti som hoppas ta hem statsministerposten i nästa val, backar mycket och Liberalerna tappar mycket och ligger nära riksdagsspärren.

Varför är S och KD stora vinnare?

– För KD handlar det om att man är en tydlig borgerlig aktör som inte ryggar för stöd av Sverigedemoraterna. I Socialdemokraternas fall kan det handla om att man legat lågt i hela processen och nästan satt en ära i att vara ödmjuk. De har tonen av att man är ett ansvarstagande parti som vill lösa situationen och det tror jag har gynnat S. Att det dessutom är S och MP som sitter i övergångsregeringen kan också spela in, väljarna ser att landet tuffar på trots allt.

Hur påverkar siffrorna hur L tänker inför helgens beslut?

– Där vet vi nu att det finns en väldigt tydlig och påtaglig konflikt mellan de som vill stöda Socialdemokraterna och de som vill stöda Moderaterna. Det måste vara en enorm stress både hos dem som ska fatta beslutet på söndag men även för Jan Björklund. Vilken väg är bäst och hur ska partiet klara sig i framtiden. Det är bara 3,5 år kvar till nästa val och det har partierna i bakhuvudet nu.

Var kommer upphämtning hos Ebba Busch Thor från?

– Det är verkligen intressant ut statsvetenskapligt perspektiv. Det är ett parti som varit uträknat i många år och en parantes i svensk politik med sin storhetstid under Alf Svensson. Nu ser vi att ett värdekonservativt parti kan ta plats, det är den konservativa kraften och det finns en väljargrupp som uppskattar det.