Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Macron sågar Åkessons svar

Emmanuel Macron.
Foto: EPA
Jimmie Åkesson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Jimmie Åkesson ville inte svara på om han föredrar franske Macron eller ryske Putin.

Nu ger Emmanuel Macron svar på tal i en intervju med SVT.

– Det säger att den här partiledaren inte kan avgöra hur man rankar värderingar, säger den franske presidenten.

Under Jimmie Åkessons uppmärksammade intervju med Morgonpasset i P3 tidigare i veckan fick SD-ledaren frågan om han föredrar Frankrikes president Emanuel Macron eller Rysslands president Vladimir Putin.

Åkesson valde att passa på frågan.

Detta kritiserades senare av bland andra Liberalernas partiledare Jan Björklund som ställde den retoriska frågan om Åkesson hade problem meda att välja mellan det fria Frankrike och ett Ryssland som "är på väg att bli en diktatur".

Nu har Åkessons svar nått hela vägen till den franske presidenten, som väljer att ge svar på tal i en intervju med SVT:s Agenda.

Emanuel Macrons reaktion

I den menar presidenten att det är upp till det svenska valet att reagera utifrån SD-ledarens kommentarer, men han säger också:

– Det säger att den här partiledaren inte kan avgöra hur man rankar värderingar, säger Macron.

Samtidigt hyllar Macron Sverige och Frankrike som två av världens stora demokratier. Han säger även att han har respekt för Vladimir Putin men att Ryssland inte är någon förebild avseende mänskliga rättigheter.

Macron menar att Åkessons kommentar är oförenlig med svensk historia och svenska värderingar.

Jimmie Åkesson: "Bisarrt"

– Om man inte kan välja mellan den franska eller ryska presidenten så visar det att personen inte är kompatibel med de svenska värderingarna, säger Macron.

Åkesson ifrågasätter Macrons reaktion i ett svar till SVT Nyheter:

”Detta är faktiskt bisarrt, ett ypperligt exempel på hur agendasättande medier konstruerar en konflikt som inte finns. Av vilken anledning ska jag välja mellan dessa båda statschefer? Den ena är en aggressiv imperialist och den andra är en vänsterliberal EU-federalist. Jag hyser således inga djupare sympatier för någon av dem, och avstod därför från att välja.”

I Agenda gav han ytterligare sin kommentar:
– Jag vet inte vad han känner till om svenska värderingar, säger Jimmie Åkesson och säger "ser ingen anledning att välja mellan dem". 

LÄS MER: Följ valresultat 2018 Live! 

LÄS MER: Missa inget från valet 2018 

LÄS MER: Valkompassen – för dig som är osäker på valet 2018