Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M vill stärka gränskontrollerna – föreslår 500 fler tullare

Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé presenterade på tisdagen förslag för en mer effektiv brottsbekämpning.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tulltjänstemän arbetar vid Lernacken i Malmö (arkivbild).Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Moderaterna vill stärka gränskontrollerna och satsa på 500 fler tulltjänstemän under nästa mandatperiod.

– Det blir den största satsningen på Tullverket på flera decennier, säger den rättspolitiske talespersonen Tomas Tobé.

Enligt honom innebär M:s förslag att antalet tulltjänstemän skulle öka med 25 procent under de kommande fyra åren. Partiet vill också slopa tillståndsplikten för Tullverkets kameraövervakning och öka befogenheterna för att stoppa och undersöka fordon, samt för att kvarhålla personer som påträffats med misstänkt stöldgods.

– Vi behöver stänga gränserna för illegala vapen och narkotika, säger M:s ekonomisk politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Hon uppger att både vapen och narkotika är lättillgängligt i Sverige och att det lägger grunden för de kriminella gäng som styr i utsatta områden.

Moderaterna anser också att gränsövergångarna behöver bevakas bättre för att stoppa utflödet av stöldgods som hanteras av internationella ligor.

– Tullverket står inför väldigt stora utmaningar, säger Tobé.

Moderaterna föreslår även att låta utreda om ansvaret för Tullverket i Regeringskansliet ska flyttas från finansdepartementet till justitiedepartementet, eftersom man menar att det kan underlätta samordningen med den övriga brottsbekämpningen.