Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M: Skärp straffet för grov kvinnofridskränkning

Moderaterna vill skärpa straffet för grov kvinnofridskränkning och grov fridskränkning till minst ett år från dagens nio månader.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaterna vill även ha obligatorisk häktning för personer misstänkta för grov kvinnofridskränkning. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Moderaterna vill skärpa straffet för grov kvinnofridskränkning och grov fridskränkning till minst ett år. 

Dessutom vill man att fler fall av kvinnovåld ska leda till utvisning. 

Det meddelade M-ledaren Ulf Kristersson som på torsdagen besöker en kvinnojour i Enköping. 

På torsdagen genomför Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, den ekonomiskpolitiske talespersonen Elisabeth Svantesson och partisekreterare Gunnar Strömmer en bussturné genom Mälardalen med tema lag och ordning. 

Det första stoppet var en kvinnojour i Enköping. 

Obligatorisk häktning

Moderaterna vill skärpa straffet för grov kvinnofridskränkning och grov fridskränkning till minst ett år från dagens nio månader. Maxstraffet vill man höja från dagens sex år till tio år. 

– Vi pratar just nu mycket om gängskjutningar och grovt kriminella gäng, vi pratar för lite om den brottsutsatthet som är mycket vanligare, alltså kvinnor som misshandlas av män och tidigare män i hemmet. Det krävs krafttag, det krävs längre straff och det krävs verktyg för polisen att stoppa de här brotten, säger Ulf Kristersson. 

LÄS MER: Kristerssons vallöfte: Porta kriminella från sina områden

Partiet vill även ha obligatorisk häktning för personer misstänkta för grov kvinnofridskränkning. 

Fler ska utvisas

– Vid obligatorisk häktning kommer gärningsmannen bort från den familj där han har begått brott. Det har en mycket stor betydelse för de utsatta. Det gör också att man inte kan begå nya brott i väntan på utredning, säger Ulf Kristersson. 

Dessutom vill man att fler fall av kvinnovåld ska leda till utvisning. 

– Det ska generellt gälla brott som är sex månader som fängelse. Vi har en frekevens på utvisningar för folk som ska avtjäna sina straff i sina hemländer som är väldigt låg. Är man inte svensk medborgare och begår ett brott här så tycker jag att fler ska utvisas, säger Elisabeth Svantesson.

Mannen den som ska flytta

Hon säger att hon blir provocerad av att den misstänkta gärningsmannen ofta är den som bor kvar i hemmet. 

– Det är mannen som ska lämna det hem som man har gemensamt, inte kvinnan som ska behöva fly hals över huvud, säger hon. 

Moderaterna vill upprätthålla detta bland annat med en ökad användning av fotboja och kontaktförbud. 

 

LÄS MER: Löwenmark: Sverige måste utvisa fler våldsbrottslingar