Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M vill se stödpaket till jordbruket

Mer medel till lantbruket behöver skjutas till, anser Moderaterna.Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN
Ulf Kristersson förslår dessutom att fraktstöd för grovfoder även borde kunna användas för inkommande foder till svenska lantbrukare.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Det behövs ett krispaket med akuta och långsiktiga insatser för att hjälpa lantbrukare i Sverige i den situation som råder, enligt Moderatledaren Ulf Kristersson.

– Det är en permanent kris nu för många av Sveriges jordbrukare, säger han.

Ulf Kristersson varnar för extrema ekonomiska svårigheter och konkurser i branschen om den inte ges mer stöd, vilket han ser som ett hot mot Sveriges självförsörjning och beredskap.

Han vill bland annat se att staten påskyndar utbetalningar av redan beviljade EU-medel och tidigarelägger utbetalningar av EU-medel för 2018. Dessutom föreslår M-ledaren anstånd med momsinbetalningar, för att ge bönder likviditetsstöd i krisen.

Ulf Kristersson förslår dessutom att fraktstöd för grovfoder även borde kunna användas för inkommande foder till svenska lantbrukare. Han vill även se över tillståndshandläggning för att använda alternativa bevattningskällor.

Moderaternas Ulf Kristersson varnar för extrema ekonomiska svårigheter och konkurser i branschen om den inte ges mer stöd.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Återbetala dieselskatt

Ovanpå detta ser Kristersson ett behov av rent finansiellt stöd till den krisdrabbade branschen. En modell är att öka återbetalningen av dieselskatten till jordbrukare och förbättra den med en krona per liter. Detta vill M-ledaren se retroaktivt för 2018 och permanent från 2019.

– Allt det här skulle vi vilja göra i höständringsbudgeten.

Det handlar om åtskilliga hundra miljoner kronor, enligt Kristersson.

Det behövs även ett separat finansiellt stöd till jordbruket på nationell nivå, via de betalningsmekanismer som EU brukar använda, enligt Kristersson.

För långsamt

Regeringen förbereder också ett krispaket till lantbruket. Men det har varit lite för långsamt agerande från regeringens sida i frågan, tycker Ulf Kristersson. Han efterlyser konkreta förslag och är dessutom kritisk till regeringens planer på att höja dieselskatten.

– Genom att höja den skatten kommer man försvaga lönsamheten i hårt pressade lantbruk, säger Ulf Kristersson.

– För lantbrukare är det här en riktigt stor fråga. Det konsumeras mycket diesel, både i traktorer och anläggningar, tillägger han.

 

LÄS MER: Här finns räddningen för en allt hungrigare planet