Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M-toppens känga till Liberalerna och Centern

Gunnar Hökmark (M), europaparlamentariker.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Dan Olofsson, entreprenör.Foto: JENNY LEYMAN / DANIR

”Liberalerna och Centerpartiet ger sken av att vilja lägga ut allianspolitik på entreprenad till Socialdemokraterna.”

Det skriver europaparlamentarikern Gunnar Hökmark (M) på DN Debatt.

Enligt Hökmark är det en signal om att partierna har en egen oförmåga att regera.

Om Centerpartiet och Liberalerna släpper fram Stefan Löfven som statsminister innebär det att de ger upp tanken på att det finns alternativ till Socialdemokraterna som regeringsbildare. Det skriver Gunnar Hökmark på DN Debatt. Han menar att det ger ett besked till väljarna: Att det inte är vem som styr Sverige som avgörs i valet, utan vilken inriktning S ska regera med.

Att C och L sa nej till en alliansregering och röstade nej till Kristerssons förslag med M och KD lägger enligt Hökmark en grund för ”politikerförakt och att driva människor i armarna på populismens krafter”.

”Det är lätt att förstå om väljarna blir lätt cyniska inför politiken om Liberalerna och Centerpartiet på fullt allvar menar att de hellre ser att Socialdemokraterna genomför Centerpartiets och Liberalernas politik än att de själva gör det, av rädslan för att denna politik får stöd av ett parti vars värderingar de i övrigt ogillar”, skriver Gunnar Hökmark i  debattartikeln.

Dan Olofsson: Alliansens politik urvattnas

Samtidigt kritiserar även entreprenören Dan Olofsson C och L för att urvattna alliansens politik. Han skriver på i en debattartikel i Dagens industri att den utvattnas av att partierna tar avstånd från SD och i stället är beredda att kompromissa med S.

Enligt Olofsson kan den icke-socialistiska majoriteten i riksdagen ”genomföra en lång rad reformer för att uppmuntra arbete och företagande, åtgärda bostadsbristen och sänka trösklarna till arbetsmarknaden”. Den möjligheten vill C och L inte använda sig av, menar Olofsson.

Dan Olofsson skriver att kraven till Löfven som framgått i medierna är bra, men att frågan är hur många av punkterna C och L kan avstå från snarare än hur mycket S kommer att gå med på.  Enligt Olofsson har rädslan för SD ”blivit en förbannelse” för C och L, och en eventuell överenskommelse med S innebär att man ger upp ”nödvändiga” reformer.