Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Centerns svar på Isabella Lövins statsministerflört

Elisabeth Svantesson (M). Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Centern vidhåller att Kristersson är deras alternativ som statsminister, även efterr Isabella Lövins öppning för Annie Lööf. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Stefan Löfven (S). Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Isabella Lövin öppnar för att Annie Lööf ska kunna få statsministerposten om det blir en blocköverskridande lösning på regeringsfrågan. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Miljöpartiets Isabella Lövin vill inte utesluta att Annie Lööf kliver över till det rödgröna blocket – och blir statsminister. 

Under fredagsförmiddagen sitter Centerpartiets partistyrelse i ett sedan tidigare inkallat möte, enligt uppgift till Expressen.

– Ulf Kristersson är vår kandidat till statsministerposten. Vi ser ingen anledning att ändra på det, säger Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson.

Det preliminära valresultatet är klart. De rödgröna får 144 mandat, alliansen 143 och Sverigedemokraterna 62. 

Men en oväntad vändning i sluträkningen har gjort Annie Lööf (C) till vågmästare. Tillsammans med Centerpartiet skulle S, MP och V nämligen få egen majoritet i riksdagen med 175-174. Socialdemokraterna bjöd för några dagar sedan in Centern för ett möte, när Anders Ygeman skickade ett sms och frågade om en kaffe. 

 

 

Annie Lööf nobbade dock inviten, och förklarade att hon inte tänkte låta en ”kafferast” förstöra utsikterna för en alliansregering.

På fredagsmorgonen besökte Miljöpartiets Isabella Lövin P1 Morgon i Sveriges Radio. Där ville hon inte utesluta att Annie Lööf kan kliva över till det rödgröna blocket – och bli statsminister:

– Om man har prövat olika varianter i flera talmansrundor så utesluter jag inte det, nej, säger Isabella Lövin i programmet.

– Jag tycker att det vore naturligt att kunna samtala om en grön skatteväxling, bra landsbygdspolitik, småföretag och klimat givetvis. Jag förutsätter att Centerpartiet och Liberalerna tycker att det är bättre att få en mer konstruktiv politik på de områdena än att lägga fram en budget där man är beroende av ett aktivt stöd från Sverigedemokraterna, för så ser mandatfördelningen ut nu.

Isabella Lövin menar dock att hon helst ser Stefan Löfven som statsminister.

Under fredagsförmiddagen sitter Centerpartiets partistyrelse i ett sedan tidigare inkallat möte, enligt uppgift till Expressen.

– Det är positivt att Isabella Lövin och andra lyfter Annie Lööf och Centerpartiet och visar ett stort förtroende. Det tar vi emot. Sen tror vi ändå att det är mer realistiskt med en statsminister från ett större parti, som Moderaterna. Därför är Ulf Kristersson fortfarande vår statsministerkandidat, säger Centerpartiets partisekreterare.

När ska ni föreslå en talman?

– Vi har inget namnförslag än, men alliansen avser att lägga fram ett gemensamt förslag till talman.

När räknar ni med att rösta om statsministerposten?

– Vi vill rösta så fort som möjligt och vi har gjort en framställan om att få en statsministeromröstning så fort det går.

Vad krävs för att ni ska ändra er kring att rösta för Kristersson som statsminister?

– Ulf Kristersson är vår statsministerkandidat, och vi ser ingenting som skulle ändra på det.

Hur många rundor av statsministeromröstningar tror du kommer krävas?

– Jag vet inte, men jag hoppas att det blir så få som möjligt. Kommer vi framåt med de här blocköverskridande samtalen skulle det kunna komma väldigt tidigt.

Om det blir fyra, fem omröstningar, vid vilken tror du att Annie Lööf kommer försöka bilda regering?

– Vi har inga såna planer alls. Vi siktar nu på att komma i mål med blocköverskridande samtal så att vi kan bilda en ny alliansregering.

I en intervju med Expressen TV utvecklade Isabella Lövin sitt resonemang om C:

– Det handlar om att de måste leverera på de löften de har gett sina väljare, nämligen att inte ge SD inflytande. Jag tycker att det är bra om vi kan samtala över blockgränsen och komma fram till en gemensam politik. SD:s gruppledare talar om en situation där det handlar om att segra eller dö. Jag har svårt att se att C och L ska ta stöd där, sa Lövin.

M-toppen: ”Dream on!”

Lite tidigare på morgonen gästade Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, Elisabeth Svantesson, Nyhetsmorgon i TV4 för att prata om regeringsbildningen:

– Det finns fortfarande ingen tydlig majoritet, men det finns ett samlat regeringsalternativ. Vi samlade ihop 40 procent av väljarna. Vi har ökat, rödgröna har minskat, säger hon och fortsätter:

– Det finns en ordning för de här processerna. Statsministern kommer att falla, tror jag.

Gunnar Strömmer, Tobias Billström, Elisabeth Svantesson och Karin Enström på Moderaternas valvaka. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Svantessons hårda pik mot Löfven

Programledarna tar sedan upp inviten från Socialdemokraterna till Centerpartiet, varpå Svantesson svarar:

– Annie Lööf har varit tydlig. Att hon ska sitta i regering med Vänsterpartiet är osannolikt. ”Dream on!”, säger jag. Vi är ett stort regeringsalternativ. Vi står fast vid vår konstellation.

 

 

Samtidigt anser Elisabeth Svantesson att det är ”väldigt arrogant” av Stefan Löfven att inte ses och diskutera. Samtidigt är hon tydlig med att statsministern bör avgå.

Ygeman: ”En regering ska kunna regera”

Precis när Elisabeth Svantesson lämnat studion kliver Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman in.

– Det naturliga är att det största partiet har statsministerkandidaten. En regering ska inte bara bildas, den ska även kunna regera.

 

 

Ygeman avfärdar Svantessons hårda ord om att Löfven inte ville ses för ett möte med Moderaterna:

– Om man menar allvar med att samarbeta med någon kräver man inte den personens avgång i samma brev, säger han kyligt.

– Vi är öppna för att samarbeta med alla anständiga partier. Moderaterna är det, men det är det minst troliga partiet. Vi har väldigt lite gemensamt i politiken.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!