Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

M-profilernas försvar av Ulf Kristersson: Han är inte lat

Ulf Kristersson beskylls för att vara lat. Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Daniel Suhonen, krönikör på Aftonbladet. Foto: CORNELIA SCHAUERMANN

Ulf Kristersson är en bra kille, men en latmask – det skriver S-profilen Daniel Suhonen i en krönika.

Expressens politiske krönikör Torbjörn Nilsson berättade i somras om uppgifter om samma sak.

En rad tunga moderatpolitiker går nu till motangrepp mot kritikerna.

– Gammalt skitsnack får nytt liv, säger exempelvis Beatrice Ask och menar att när argumenten tryter för S så går man på person.

Ulf Kristersson fick nyligen uppdraget av talmannen Andreas Norlén att bilda regering. Situationen är ovanligt besvärlig och Ulf Kristersson är pressad i försöken att komma till Rosenbad med en alliansregering.

Aftonbladets ledarsida, med beteckningen oberoende socialdemokratisk, publicerade i fredags en text om Ulf Kristersson. Den är signerad krönikören Daniel Suhonen, som även är chef för tankesmedjan Katalys och tidigare informell talskrivare åt Håkan Juholt.

Daniel Suhonen i Almedalen 2016. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

I texten skriver Suhonen att han tittade på en presskonferens med statsministerkandidaten när han plötsligt fick en uppenbarelse:

”Då slog det mig, det mina moderatvänner alltid sagt när Ulf Kristersson kommit på tal. Att Ulf Kristersson är en bra kille, men att han har en liten defekt. Han är så lat”, skriver Daniel Suhonen.

Daniel Suhonen om Ulf Kristersson: ”Han var inte girig, bara lat”

Vidare spekulerar han i att Kristerssons påstådda lättja kan vara anledningen till den stora mängden taxiresor han gjorde som statsråd och borgarråd, uppgifter som avslöjades av TV4 Nyheterna.

”Han lät privata bolag ta över driften av välfärdsverksamheterna och själv tog han taxi mellan riksdagen och centralstationen. Vänstern hade fel. Han var inte girig, bara lat”, skriver Suhonen.

Aftonbladets krönikör hävdar att Kristersson är typen som inte gärna jobbar övertid – och menar att det visserligen är en bra egenskap för både individ och familj.

Men han frågar sig också om det räcker för en regering.

 

 

Ulf Kristersson med presschefen Cherine Khalil. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Torbjörn Nilsson: ”Semester i tolv veckor”

Daniel Suhonen är inte ensam i sina påståenden om Kristerssons påstådda lättja. Torbjörn Nilsson, politisk krönikör på Expressen, berättade i en text som publicerades i juli att statsministerkandidaten har ett renommé av att vara bekväm.

”Ulf Kristersson är en person som dras med ett rykte om att vara lat. Det finns en fin anekdot från tiden som socialborgarråd i Stockholm. Han är bortbjuden och får en artig fråga hur han ska tillbringa sommaren. Och räknar till svar upp ett program som får värden att inse att borgarrådet tänker sig en semester uppåt tolv veckor”, skrev Torbjörn Nilsson bland annat.

Torbjörn Nilsson citerade även en person ur Kristerssons innersta krets:

– Ulf är en fantastiskt bra på att snacka, men han har väl aldrig riktigt visat att han kan få så mycket ur händerna.

 

 

Expressens politiska krönikör Torbjörn Nilsson. Foto: OLLE SPORRONG

Kristersson – hetlevrad och stressad?

Samtidigt finns uppgifter som pekar på den totala motsatsen. På söndagen publicerade Svenska Dagbladet ett längre reportage där man grävt djupare i Ulf Kristerssons tid som kommunalråd i Strängnäs. Flera personer vittnade om en hetlevrad och stressad man med höga ambitioner:

– När jag skulle gå på julledighet ett år och doktorn kollade blodtrycket låg undertrycket på 95 i stället för 70. Vad har hänt? frågade doktorn. Jag sa att jag hade träffat Ulf Kristersson, berättar liberalen Anders Svensson med ett leende.

 

 

Ulf Kristersson anländer till en pressträff i riksdagen tidigare i oktober. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Men Kristersson vann också respekt hos kollegerna – trots att det till en början fanns en viss tvekan mot honom.

– Det var svårt att inte bli imponerad av hans oerhörda kunnande. Jag tycker att jag lärde mig mycket av honom. Men det fanns en viss skepticism mot honom från början, så var det. Men han kom till rätta med det, säger Hélène Rheindorf, som då var Kristdemokraternas toppnamn i Strängnäs men numera är moderat, till Svenska Dagbladet.

Motattacken från M: ”Skitsnack”

En rad tunga moderatpolitiker går nu till motangrepp mot anklagelserna mot Ulf Kristersson. Gruppledaren Tobias Billström menar att Kristerssons styrka som ledare ”ligger i kombinationen av eftertänksamhet och tydlighet i besluten”:

– Ulf som statsminister kommer att vara en krävande person, men samtidigt en beslutsfattare som inte kräver varken mer eller mindre av medarbetarna än vad han kräver av sig själv, säger Billström.

”I 'oberoende' socialdemokratiska Aftonbladet ger man nu ledarplats åt att raljera om Ulf Kristersson”, säger Moderaternas Beatrice Ask. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Tidigare regeringskollegan Beatrice Ask går till angrepp mot Socialdemokraterna:

– När argumenten tryter går S på person. I ”oberoende” socialdemokratiska Aftonbladet ger man nu ledarplats åt att raljera om Ulf Kristersson och talmannens uppdrag att sondera möjligheterna att bilda regering. Gammalt skitsnack får nytt liv.

Beatrice Ask menar att Kristersson pekas ut som en ”pojkvasker” och säger sarkastiskt att det verkar som att enbart socialdemokrater besitter tillräcklig uthållighet.

”Under året som gått har Ulf arbetat hårt”, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / EXPRESSEN
Tobias Billström, gruppledare för Moderaterna. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Även Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson, viftar bort anklagelserna om lättja:

– Under året som gått har Ulf arbetat hårt för att etablera sig som statsministerkandidat. Han har träffat medlemmar och väljare runtom i Sverige, säger hon.

”Han hastar inte fram beslut”, säger M:s rättspolitiske talesperson Tomas Tobé om Ulf Kristersson. Foto: MICHAELA HASANOVIC

Tomas Tobé, Moderaternas rättspolitiska talesperson, lyfter fram Ulf Kristerssons noggrannhet:

– Jag känner Ulf som en väldigt noggrann person. Han hastar inte fram beslut. Förbereder sig alltid mycket noggrant och med stor målmedvetenhet för det han vill uppnå. Det är bra egenskaper för nästa statsminister.

”Ulf är ett socialt geni”

Kristina Axén Olin var finansborgarråd i Stockholm samtidigt om Ulf Kristersson var socialborgarråd. Hon menar att partiledaren besitter en förmåga att prata med alla möjliga typer av människor:

– Jag hade nöjet att samarbeta med Ulf när jag var finansborgarråd och han var socialborgarråd. Ulf är ett ”socialt geni”, vilket är en fantastisk egenskap om man är socialborgarråd.

”Ulf är ett socialt geni”, säger Kristina Axén Olin. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Anders Borg: ”Arbetar väldigt hårt”

Efter söndagens ”Agenda” i SVT kommenterade tidigare finansministern Anders Borg påståendena om Kristerssons lättja:

– Jag har haft nära samarbeten med honom när jag var finansminister och han var socialförsäkringsminister. Han är en person som arbetar väldigt hårt, är påläst och som går igenom sakfrågor. Det är inte en bild jag delar, säger Anders Borg.