Kristerssons smäll – stort väljartapp för M

Ulf Kristerssons Moderaterna backar i opinionen.
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES
Ulf Kristersson.
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna backar i opinionen.

Partiet har under sommaren tappat nästan var fjärde väljare, visar en nu mätning från SvD/Sifo.

Med drygt två veckor kvar till valet publicerar SvD/Sifo en opinionsmätning en gång i veckan.

En ny mätning visar att M tappat nästan var fjärde väljare under sommaren. Under sommaren har partiet tappat 6 procentenheter. 

– Moderaterna tappar brett och förlorar väljare i första hand till Centerpartiet och Sverigedemokraterna, men även till Kristdemokraterna och Liberalerna. Det är uppenbart att Moderaternas valkampanj inte har fungerat, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD. 

Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det vore val i dag?

Moderaterna: 17,6 (19,4)

Liberalerna: 5,9 (5,1)

Centerpartiet: 10,3 (9,5)

Kristdemokraterna: 4,7 (4,2)

Miljöpartiet: 6,1 (6,5)

Socialdemokraterna: 25,4 (25,2)

Vänsterpartiet: 9,5 (9,3)

Sverigedemokraterna: 18,6 (18,7)

Övriga: 2,0 (2,3)

Tappet gör att Sverigedemokraterna är större än Moderaterna och därmed det näst största partiet med 18,6 procent. 

–Det är väldigt vikigt för Moderaterna att bli näst största parti. Dels psykologiskt, men även i fall man vill kunna bilda en moderat enpartiregering, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, till SvD. 

Ljust för småpartierna

För småpartierna som har legat omkring riksdagsspärren ser det ljusare ut i mätningen. 

KD får 4,7 procent vilket också är statistiskt säkerställt och siffran är den högsta som KD-ledaren Ebba Busch Thor har fått i en Svd/Sifo-mätning sedan hon tillträdde. 

– Småpartier brukar få ett uppsving i valrörelser eftersom de får mer uppmärksamhet då. Ebba Busch Thor har fått ganska stort genomslag medialt. Det känns som att KD har vinden i ryggen och de får prata om genuspedagogik och andra favoritfrågor som mobiliserar partiets kärnväljare, säger Tommy Möller till SvD. 

Miljöpartiet som även de i vissa mätningar har legat omkring spärren går 6,1 procent i mätningen. 

I Expressens senaste Demoskopmätning fick Moderaterna 19,7 procent och var med knapp marginal det näst största partiet, följt av Sverigedemokraterna som hade 19,6 procent. 

– Den här mätningen bekräftar att en stor andel av väljarna vill byta regering. Det är en styrka när vi nu går in valrörelsens slutskede. Vi ska nu möta väljarna med budskapet att om du vill se en ny regering och Ulf Kristersson som statsminister så måste du också rösta på Moderaterna, sa Gunnar Strömmer, Moderaternas partisekreterare till Expressen då.

I samma mätning backade Socialdemokraterna till 23,6 procent och noterade sin tredje sämsta notering någonsin - sämre än på Håkan Juholts tid. 


Så görs mätningen

Sifo har på uppdrag av SvD genomfört 4 148 intervjuer med slumpmässigt utvalda personer från 18 år och uppåt. Frågan som ställdes var: "Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?"

Intervjuerna genomfördes 20–23 augusti. Ca 1 700 av intervjuerna är gjorda med telefon, resten genom en webbpanel.

Telefonintervjuerna ges ett större värde (viktas högre) än webbintervjuerna, så att 90 procent av totalresultatet baseras på telefonintervjuerna och 10 procent baseras på webbintervjuerna.