Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lövin om tuffa besluten: ”Migrationskrisen var svår”

MP:s språkrör Isabella Lövin röstade på valdagen på Värmdö.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

MP-språkröret Isabella Lövin ser tillbaka på en mandatperiod där MP för första gången suttit i regering. 

Partiet har drivit en offensiv miljö- och klimatpolitik – men samtidigt varit med och fattat tuffa beslut. 

– Det är klart att migrationsöverenskommelsen och migrationskrisen var svår, säger Lövin när hon delar ut valsedlar på Värmdö på valdagen. 


VALET 2018: Följ valspurten live med Expressen här! 

På söndagseftermiddagen röstade MP-språkröret Isabella Lövin och hennes man Lasse Nilsson i Viks skolrestaurang på Värmdö utanför Stockholm. 

– Det är mycket som står på spel, det tror jag alla är medvetna om. Partiledardebatten visade också att SD visar mer och mer öppet sin främlingsfientlighet. Det här är ett viktigt val och för oss är det också en fråga om att se till att klimatpolitiken som vi har satt i gång ska få fortsätta och inte nedmonteras, säger Isabella Lövin som svar på frågan hur nerverna på valdagen ser ut. 

Suttit i regering i fyra år

Miljöpartiet kan nu se tillbaka på en mandatperiod där man för första gången suttit i regering - samtidigt som man har fått fatta en hel del tuffa och impopulära beslut.

Isabella Lövin lägger sin röst på Miljöpartiet i Viks skola på Värmdö.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Sverige har aldrig haft en så aktiv miljöpolitik som vi har haft under de här fyra åren, det har blivit en aktivitet inom alla områden i miljöpolitiken. Det är tack vare att vi har dubblerat klimat och miljöbudgeten, att vi har satt en klimatlag till exempel. Det här är ett arbete som nu tyvärr är hotat, säger Isabella Lövin när hon ser tillbaka på den gånga åren. 

Migrationsöverenskommelsen tuff för Miljöpartiet

Om vad som har varit svårast under mandatperioden säger hon: 

– Det är klart att migrationsöverenskommelsen och migrationskrisen var svår. Men det är ingenting jämfört med hur svårt det har varit för dem som tvingats fly från krigets helvette i Syrien och som har riskerat sina liv över medelhavet. Vi har en exceptionell tid just nu, då behövs ett Miljöparti som står upp för medmänsklighet och jobbar för ett fossilfritt välfärdssamhälle. 

Under valrörelsens sista tid har MP sjunkit i opinionen och i flera mätningar befunnit sig kring fyra procent.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Miljöpartiet har legat kring riksdagsspärren under i stort sett hela mandatperioden. Efter sommarens torka och skogsbränder hamnade klimatet i fokus av valdebatten och partiet steg i opinionen. Under valrörelsens sista tid har man dock sjunkit igen och partiet ligger i flera mätningar kring fyra procent. 

Isabella Lövin Känner oro

– Ingenting är klart förrän vallokalerna stänger, varje röst räknas. Opinionsundersökningar kan slå fel på flera procent upp eller ner. Det är klart att jag är orolig men jag vill också säga till dem som fortfarande är osäkra och vill se en offensiv klimatpolitik och en regering som står upp för medmänsklighet och humanism då är Miljöpartiet den viktigaste rösten, säger Isabella Lövin. 


VALKOMPASSEN: Vilket parti matchar du bäst? 

SÅ GÅR RÖSTRÄKNINGEN TILL: Alla hålltider för söndagskvällen  

DETTA ÄR VALFUSK:  Så rapporterar du om du tycker att allt inte går rätt till 

DET HÄNDER EFTER VALET: Steg för steg – vi förklarar  

ALLT OM VALET: 9 september är det val – här är allt du behöver veta  

FÖRSTAGÅNGSVÄLJARE: Röstar du för första gången – så går det till  

VAL 2018: Det här händer om SD blir största parti