Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lövin: ”Inte självklart att ingå uppgörelsen”

Isabella Lövin är miljöminister i nya regeringen.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Isabella Lövin (MP).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Isabella Lövin (MP).
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringsmakten kostar. 

Det menar klimat- och miljöminister Isabella Lövin som säger att Miljöpartiets roll i regeringen inte handlar om lyfta opinionssiffrorna – utan möjligheten att få igenom sin politik. 

– Partiet står enat om att vi ska sitta i regering och ta så mycket makt som möjligt, säger Sveriges vice statsminister i ”Bara Politik”.

Miljöpartiet har haft en nedåtgående kurva sedan riksdagsvalet 2010. Då fick partiet 7,3 procent. Åtta år senare var valresultatet nere på 4,4 procent. 

Språkröret Isabella Lövin säger i ”Bara Politik” att partiets tid  i regering senaste mandatperioden har lett till ett tapp.

– Det har helt klart kostat att sitta i regering. Vi har lärt oss en massa saker av det, vi är väldigt resultatinriktade. Vi är inte bara intresserade av opinionssiffror.

– Det har varit en lång och svår resa att faktiskt ta regeringsansvaret. Nu står partiet enat om att vi ska sitta i regering och ta så mycket makt som möjligt för att vi ska kunna ställa om till ett fossilfritt samhälle. Vår politik är väldigt efterfrågad.

Isabella Lövin: ”Inte självklart att ingå uppgörelsen” 

Nu ligger vice statsministerns hopp till uppgörelsen med S, C och L. Hon berättar att det inte var ett självklart val att ingå i avtalet med partierna, men att hon är nöjd med resultatet.

– Det var inte självklart att ingå, men med tanke på resultatet är jag glad att vi överbryggade blockgränserna. Vi står upp för medmänsklighet och har en bra klimatpolitik. Vi tar ansvar för valresultatet och stänger ute SD från inflytande. Vi värderade innehållet i Januariavtalet och vi hade ett enat parti för att gå in i regering för att kunna fortsätta förverkliga vår nödvändiga miljöpolitik, säger hon och beskriver den gröna skatteväxlingen som huvudnumret.

Lövin: Därför är höghastighetstågen viktiga

Över 200 miljarder kronor planeras till de planerade höghastighetstågen till Malmö, Stockholm och Göteborg. En hjärtefråga för vice statsministern Isabella Lövin och Miljöpartiet.

– Det är viktigt med alternativ till flyget. Vi måste bygga nya stambanor för att få plats mer fler tåg, då vi blir fler människor och fler som vill välja tågen. Därför är det självklart att bygga för moderna tåg och bygga för höghastighetståg. Även för att bygga ihop med de europeiska banorna. Det ska vara möjligt att åka ner till kontinenten, som Hamburg, på fem timmar. Vi vill vara klara så snabbt det går, så runt 2040 ska det vara klart.

– Vi är överens om att detta ska vara en separat satsning på höghastighetsbanor. Det är århundradets infrastruktursatsning. Vi måste rusta oss för en tillvaro där vi inte ska vara beroende av flygning. Vi ska göra en historisk omställning av vårt samhälle – då måste vi gynna vårt samhälle.