Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

LO:s vädjan till Stefan Löfven om Annie Lööf

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson reagerar på S-ledarens utspel.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Socialdemokraterna vill ha med Annie Lööf och Centerpartiet i regeringsunderlaget.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Stefan Löfven öppnade för att förhandla med Annie Lööf om arbetsrätten.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

Stefan Löfven, S, la upp arbetsrätten som ett litet lockbete inför regeringsförhandlingar med bland andra Annie Lööf, C.

Inom LO ökar oron för att las och löner urholkas.

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson uppmanar Löfven att inte vika ner sig om arbetsrätten, i en artikel på Aftonbladets debattsida.

Stefan Löfven fick på måndagen talmannens uppdrag att sondera sina möjligheter att bilda en regering.

För Socialdemokraterna är huvudstrategin att slita isär alliansen och få med sig Centern och Liberalerna i ett blocköverskridande mittenstyre.

Såväl Stefan Löfven  som Annie Lööf har nämnt arbetsrätten som en fråga som man kan förhandla om i framtida samtal mellan partierna.Inte LO:s jobb att bilda regering

Det gör LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson något oroad. En S-regering kan inte kompromissa om trygga jobb, schysta löner eller satsningar, skriver Thorwaldsson på Aftonbladet debatt.

Han konstaterar att det inte är LO:s jobb att bilda regering och Löfven får samarbeta med vem han vill.

Men när det gäller anställningstrygghet och löner utgår LO från att S inte viker från gamla principer. Även om Annie Lööf sitter på andra sidan förhandlingsbordet.LO-chefen kritisk

"Det finns ingen anledning att göra det lättare att sparka vanliga anställda. Om sådana förslag blev verklighet skulle det framför allt drabba anställda som arbetsgivaren av något skäl anser vara besvärliga eller mindre lönsamma", skriver Thorwaldsson.  

LO-chefen är också kritisk mot diskussionen om att lagstifta om lägre löner för så kallade enkla jobb, vilket bland annat skulle vara ett sätt att få in nyanlända på arbetsmarknaden.Uppmaning till kommande regering

För det första skulle detta få spridningseffekter och sänka lönerna även för andra grupper, menar Thorwaldsson.

"För det andra är det ett direkt hot mot den fria förhandlingsrätten där fack och arbetsgivare bestämmer löner genom förhandlingar. Dessutom har vi redan en överenskommelse mellan fack, arbetsgivare och regering om så kallade etableringsjobb, för just nyanlända och unga som står långt ifrån arbetsmarknaden. Låt oss i stället se till att en ny regering får fullfölja det arbetet", hävdar Karl-Petter Thorwaldsson i debattinlägget i Aftonbladet.

Han uppmanar också en kommande regering att satsa på välfärden i stället för att göra stora skattesänkningar.