Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

LO:s besked: Delar Jonas Sjöstedts invändningar

LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FOTO: FREDRIK WENNERLUND. COPYRIGHT: / STELLA PICTURES
Foto: FREDRIK WENNERLUND / FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES FREDRIK WENNERL
Foto: FOTO: FREDRIK WENNERLUND. COPYRIGHT: / STELLA PICTURES

Efter måndagens V-besked gick LO ut på sin Facebook och instämde i de klagomål som Sjöstedt framför om överenskommelsen. 

”Vi delar flera av de invändningar som Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt redovisade under måndagen.”, skriver man i inlägget.

För att ge den nya överenskommelsen sitt stöd kräver Jonas Sjöstedt att få igenom de förslag man förhandlat fram ihop med den tidigare S+MP-regeringen.

Nu får V stöd av LO som i ett inlägg på Facebook gör klart att man delar några av Sjöstedts invändningar mot Löfvens uppgörelse med C, L och MP.

Det handlar främst om fördelningspolitiken med stora skattesänkningar och förändringar i arbetsrätten där C vill ta bort turordningen i Las för mindre företag. Även snacket om marknadshyror är en nagel i ögat på LO.

Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, är en av topparna i LO som kritiserar flera av förslagen i överenskommelsen.

– Jag är faktiskt väldigt överraskad att Socialdemokraterna gjort så stora eftergifter, säger Baudin till Dagens Industri och fortsätter:

– Framför allt det faktum att politiken under hot tvingar parterna till förhandlingsbordet om arbetsrätten, och parallellt som vi förhandlar ska det pågå en politisk utredning, som arbetsgivarna bara kan peka på om vi inte går tillräckligt långt. Det är faktiskt inte klokt att det kunnat bli så.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson kritiserar uppgörelsen med orden "det är jävligt omodernt på ren svenska", i ett uttalande för TT.

Även Byggnadsförbundets ordförande Johan Lindholm ogillar uppgörelsen som han beskriver som "ett slag i ansiktet på Sveriges löntagare och fackföreningsrörelse”, enligt DI.

L-ledamot: Förvånande utspel av LO

Allan Widman, liberal riksdagsledamot, är förvånad över LO:s utspel med tanke på att ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson sitter i Socialdemokraternas verkställande utskott.

– Så vitt jag vet har det verkställande utskottet godkänt överenskommelsen. Varför han nu några dagar senare börjar ifrågasätta innehållet i den, det framstår som konstigt, säger Widman i Expressen TV.

Här är LO:s Facebookinlägg i sin helhet: 

https://www.facebook.com/LOSverige/posts/10156108204021239?__tn__=-R

Under tisdagseftermiddagen meddelar Andreas Norlén att han kallar till talmansrundor med start 08.30 under onsdagsmorgonen.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Samtalen kommer att äga rum onsdagen den 16 januari på talmannens tjänsterum i Västra riksdagshuset vid följande klockslag:

Kl. 08.30 Socialdemokraterna

Kl. 08.55 Moderaterna

Kl. 09.20 Sverigedemokraterna

Kl. 09.45 Centerpartiet

Kl. 10.10 Vänsterpartiet

Kl. 10.35 Kristdemokraterna

Kl. 11.00 Liberalerna

Kl. 11.25 Miljöpartiet


Klockan 14.00 avser talmannen att nominera en statsministerkandidat i kammaren.