Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lööfs konflikt med Kristersson öppnar för ny Löfven-offensiv

Under måndagen fick Stefan Löfven (S) talmannens uppdrag att sondera möjligheterna för att bilda regering. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson under sin pressträff på söndagen efter att C och L dagen innan gett besked om att de nobbar regeringsförslaget som han presenterat på Facebook. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Centerpartiets Annie Lööf. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter Annie Lööfs och Jan Björklunds ilska och konflikt med Ulf Kristersson reagerade Stefan Löfven blixtsnabbt på måndagen.

Den sittande statsministern flörtade öppet över blockgränsen genom att offensivt öppna för att diskutera Annie Lööfs viktigaste fråga.

– Han erbjuder L och C en mängd eftergifter och vill skifta över till sakpolitik, säger en S-källa med god insyn.

Inom Centerpartiet har vreden mot Ulf Kristersson varit stor under den senaste veckan. Ilskan väcktes redan i tisdags när Kristersson gav upp försöken att söka blocköverskridande stöd för en alliansregering och han anklagades för att inte ha gjort nog under samtalen med Stefan Löfven.

– Han körde inte hela vägen in i kaklet. Han presenterade inte våra förslag, säger en centralt placerad källa i Centerpartiet.

Enligt Expressens uppgiftslämnare i regeringskansliet noterade Socialdemokraterna redan under den första sonderingsrundan en väsentlig skillnad i attityden från Ulf Kristersson och Annie Lööf. Både hade enskilda samtal med Stefan Löfven men intrycket var att Lööf var "mer tillmötesgående".

Ilskan inom Centerpartiet och Liberalerna ökade när Ulf Kristersson på fredag eftermiddag publicerade sitt regeringsförslag på Facebook. Kristersson åkte hem till Strängnäs och gav sig ut på jakt på lördagen men drabbades sedan av ett totalt bakslag med negativa besked från Annie Lööf och Jan Björklund.

Löfven öppnar för flexibilitet på arbetsmarknaden

Stefan Löfven valde att direkt utnyttja situationen efter helgens alliansproblem och överraska genom att opåkallat öppna för att diskutera flexibilitet på arbetsmarknaden. Arbetsrätten och las är en profilfråga för Centerpartiet och Löfvens utspel tolkades direkt som en flört till Annie Lööf inför kommande regeringsförhandlingar.

– Jag tror exempelvis att det finns goda möjligheter att båda tillgodose det svenska näringslivets behov av flexibilitet med ett behov av den enskilde löntagaren och individen att känna trygghet på arbetsmarknaden. Hur skapar man i den situationen vinna-vinna?

Även Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt tolkade Löfvens utspel som en trevare över blockgränsen mot mitten i svensk politik.

– Vi vill gå ett annat håll än det han antydde, konstaterar Sjöstedt.

Löfven väntar göra flera eftergifter för att locka C och L

Enligt S-källa med god insyn i regeringskansliet handlar det nu om en rad öppningar mot mitten från S där det både kan bli aktuellt med en annan syn på vinstförbud inom välfärdsföretag och en dansk flexicurity-modell som uppmuntrar omställning i arbetslivet.

– Han erbjuder L och C en mängd eftergifter i sak: flexicurity, inget vinstförbud och frågar vad de två partierna kräver. Han vill skifta över till sakpolitik, säger S-källan.

Socialdemokraterna har noterat sprickan som uppstod efter Kristerssons utspel på Facebook men också hur Annie Lööf och Jan Björklund tagit avstånd ideologiskt från Ulf Kristersson.

Alliansen i SVT:s studio under valnatten. Foto: OLLE SPORRONG

Lööf och Björklund har kritiserat Kristersson för att i Facebook-inlägget skisserat på vad de kallat en "höger-regering". Kristersson har slagit ifrån sig och poängterat att han vill bilda en regering med Moderaterna och helst flera allianspartier som ska driva alliansens politik.

I regeringsförhandlingarna hoppas också S kunna utnyttja sprickan i alliansen i synen på Sverigedemokraterna. Både Annie Lööf och Stefan Löfven ägnade stora delar av sina pressträffar till att markera tydligt mot SD.

– Det är ju ett sätt att pressa L och C. Något annat finns inte som gör att de nu tvekar att släppa fram Kristersson, säger S-källan.

Lööf har nycklarna till makten

I de kommande regeringsförhandlingarna krävs att Löfven åtminstone övertalar Centerpartiet att lägga ned rösterna. Om Centerpartiet röstar med de rödgröna i en statsministeromröstning vinner Löfven med 175-174 i riksdagen.

Även Jan Björklund noterade i samband med måndagens talmansrunda att han inte sitter på nycklarna till regeringsmakten för Stefan Löfven och den förra statsministern Carl Bildt är inne på samma spår.

"Realiteten är ju att Stefan Löfven bara kan bli statsminister igen med stöd eller tolerans av delar av alliansen. Hans eget block har ju kollapsat", konstaterar Carl Bildt på Twitter.

Carl Bildt och Annie Lööf i valrörelsen 2014. Foto: SARA STRANDLUND

Även internt inom finns det en tvekan kring möjligheterna för Stefan Löfven att lyckas.

– Han kommer med stor sannolikhet även han gå rakt in i kaklet. Och extraval skulle riskera att MP åker ut, och då är det kört för Löfven även av det skälet, säger S-källan.

Hårda ord om "käbbel" och uppäten sko

Personkemin mellan Stefan Löfven och Annie Lööf har tidigare pekats ut som en bromskloss för ett samarbete. I förra valrörelsen hamnade de ett infekterat debattbråk där han viftade bort henne med ordet "käbbel" och Lööf har lovat att äta upp sin sko den dag hon sätter sig i en S-regering.

När Annie Lööf ville ge Stefan Löfven en rapport i TV4:s debatt 2014 anklagade han henne för käbbel. Foto: TV4

Dagen efter valet avvisade hon och Jan Björklund bestämt en inbjudan från Stefan Löfven till enskilda samtal med orden:

– Det är inget nytt att deras mål är att sitta kvar vid makten. De vill härska och söndra, splittra alliansen, för att på det sättet fortsätta att vara solen som allt snurrar kring.

En dryg månad senare är Annie Lööf beredd att på nytt gå till Stefan Löfven för enskilda samtal. Han var tydlig med att det inte handlar om gruppmöten de kommande veckorna och inför de nya samtalen intog han under måndagen en ödmjuk position.

– Vi socialdemokrater är medvetna om att tiden då vi hade egen majoritet är förbi sedan länge, säger Stefan Löfven.