Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lööfs kalldusch – när Busch Thor rusar förbi

Sett till väljarstöd tappar Annie Lööf (C) positionen som alliansens näst största parti, visar Demoskops januarimätning.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/IBL
Demoskops januarimätning visar den högsta noteringen för Kristdemokraterna sedan 2006 och är statistiskt säkerställd.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
1 / 8

Med 8,6 procent gjorde Centerpartiet i höstas sitt bästa val på 30 år och blev med råge alliansens näst största parti. Men i kölvattnet av regeringsbildningen har de nu körts om av Kristdemokraterna i väljarstöd.

Det visar Demoskops januarimätning. 

– Det är en dramatisk utveckling om man drar sig till minnes hur uträknade KD var, säger Demoskops vd Anders Lindholm.

S-ledaren Stefan Löfven fortsätter att gynnas opinionsmässigt av tumultet kring regeringsbildningen – medan M-ledaren Ulf Kristersson tappar i stöd. Det visar Demoskops januarimätning, som är beställd av Expressen.

Socialdemokraterna ökar med 1,8 procentenheter sedan decembermätningen, vilket innebär en ökning på totalt 1,9 procentenheter sedan valet. Samtidigt tappar Moderaterna lika mycket som Socialdemokraterna ökar denna månad, vilket innebär att M totalt tappat 2,7 procentenheter i väljarstöd sedan valet. 

Den utdragna regeringsbildningen har inte gynnat Ulf Kristerssons opinionssiffror, visar Demoskops januarimätning.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

– Inom M kan man förstås uppfatta att skulden till tappet helt ligger på samarbetspartierna C och L, som tillsammans med de rödgröna fällde Ulf Kristersson som statsminister under hösten. Flödena från M har dock primärt gått i riktning mot SD och KD, vilket antyder att det i första hand är de konservativa väljarna som är missnöjda, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop.

KD går om C i väljarstöd

Väljarna som strömmar från Moderaterna är en av anledningarna till att Kristdemokraterna nu får en toppnotering på 7,7 procent i väljarstöd – vilket är det största stödet för partiet sedan september 2006. Det innebär dessutom också att man nu gått om Centerpartiet i väljarstöd, som tappar 1,6 procentenheter och landar på 6,9 procent.

– När partiet och Annie Lööf har försökt ta kommando över hur situationen ska tolkas och hur processen ska drivas förefaller effekten nu i stället ha blivit att man tappat initiativet, och till stor del trovärdigheten i bredare grupper, säger Anders Lindholm. 

– På det mer personliga planet blir det också tydligt att Ebba Bush Thor passerar Annie Lööf som den unga partiledare där förväntningarna nu är högst.

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson kommenterar: 

– Centerpartiet har länge sagt ja till en rad lösningar på regeringsfrågan som andra partier stoppat. Men stort medialt fokus har varit på de lösningar som C inte vill ha. Centerpartiet vill bidra till att Sverige nu både får en regering på plats och till liberala reformer som Sverige behöver.

Peter Kullgren, partisekreterare för KD säger att denna mätning bekräftar det de har sett i en rad mätningar efter valet. 

– Nämligen att förtroendet för Kristdemokraterna ökar. Det är glädjande att det finns ett ökat stöd för den kristdemokratiska politiken med vård och trygghet i fokus. 

Ebba Busch Thor (KD) går nu om Annie Lööf (C) i väljarstöd, visar Demoskops senaste mätning.
Foto: JESSICA GOW/TT

Trots Kristdemokraternas ökning har allianspartierna nu tappat 4,1 procentenheter sedan valet, visar mätningen. Samtidigt har det rödgröna blocket ökar med 1,4 procentenheter, vilket ger dem ett försprång inför ett eventuellt extra val.

MP riskerar missa riksdagsspärren

Några partier som ser ut att kunna få det tufft vid ett eventuellt extra val är Miljöpartiet och Liberalerna. L ligger fortvarande kvar över spärren men med en knapp marginal, då de landar på 4,5 procent i väljarstöd. MP trillar i denna mätning under spärren med 3,8 procent.

– MP har kommit i bakvatten i processen kring regeringsbildningen. Läget försvåras ytterligare av att det nu finns tendenser till en ny pessimism med trygghet, säkerhet och ekonomiska förväntningar i fokus. Det är frågor som inte gynnar partiet, säger Anders Lindholm.

Vidare tappar Sverigedemokraterna tappar 1,2 procentenheter i denna mätning, men ligger fortfarande kvar över valresultatet. Vänsterpartiet står still sedan decembermätningen. 

Foto: Demoskops januarimätning.

Så mycket stöd skulle partierna få om det vore val i dag

S: 30,2 (+1,8)

V: 8,0 (0,0)

MP: 3,8 (-0,3)

M: 17,1 (-1,8)

L: 4,5 (+0,1)

KD: 7,7 (+1,9)

C: 6,9 (-1,5)

SD: 19,5 (-1,2)


S, V, MP: 42,1 (40,5)
M, L, KD, C: 36,2 (37,5)


Siffran inom parentes är från Demoskops decembermätning. 

Så gick mätningen till

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna:  Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?)

Undersökningsperiod:  2 – 8 januari 2019.

Metod och urval: Telefonintervjuer utifrån befolkningsurval baserat på telefonnummer samt webbintervjuer i en panel som rekryteras bland besökare på drygt 400 socioekonomiskt stratifierade webbplatser. Att på eget initiativ anmäla sig till webbpanelen, så kallad självrekrytering, är inte möjligt.

Antal genomförda intervjuer: 1 614 intervjuer varav 1 000 per telefon och 614 via webb.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, utbildning, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Statistisk säkerhet: KD:s uppgång sedan förra månaden är statistiskt säkerställd.

Beställare: Expressen.