Lööfs hemliga strategimöte bakom ryggen på M och KD

Annie Lööf och Jan Björklund har, enligt Expressens källor, arbetat fram en gemensam strategi för att ge Annie Lööf sonderingsuppdraget.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT
Annie Lööf
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Annie Lööf och Jan Björklund har i hemlighet arbetat fram en gemensam strategi – bakom ryggen på Moderatledaren Ulf Kristersson, uppger flera källor för Expressen. 

Centerledarens nästa drag i spelet om regeringsmakten kan ge henne statsministerposten.  

– Ett av de viktigaste skälen till att vi röstar nej till Kristersson är att talmannen då tvingas ge Annie sonderingsuppdraget, hävdar en centralt placerad uppgiftslämnare i Centerpartiet. 

Centerpartiet och Liberalerna röstar under onsdagen nej till Ulf Kristersson som statsminister – trots att de båda sedan valrörelsen upprepat att Moderatledaren är deras statsministerkandidat. 

Beskedet har, enligt Expressens källor, också överraskat Socialdemokraterna och Stefan Löfven.

– Efter valet var jag säker på att C och L skulle släppa fram en sådan här regering. Nu är det omöjligt att säga vad som kommer att hända. Jag vågar inte gissa längre, säger en minister i Stefan Löfvens regering.

Enligt Annie Lööf var det en enig partistyrelse och riksdagsgrupp som fattade beslutet som Expressen kunde avslöja redan på måndagskvällen

I en intervju med Expressen på tisdagsmorgonen anklagade hon samtidigt M-ledaren för att "stänga dörren för en alliansregering". 

– Nu är det ett faktum att andra partier har valt att lämna alliansen och bilda regering på egen hand.

Enligt samstämmiga uppgifter från Centerpartiet och Liberalerna har partiledarna Annie Lööf och Jan Björklund den senaste tiden pratat ihop sig om en gemensam strategi som tvingar talmannen Andreas Norlén att ge henne nästa sonderingsuppdrag.

C-ledaren Annie Lööf har i hemlighet fört samtal med Jan Björklund den senaste tiden, enligt Expressens källor.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lööfs pressekreterare: "Kontinuerlig kontakt"

Annie Lööfs pressekreterare Hannes Hervieu kommenterar uppgifterna i ett sms: 

"Annie Lööf har kontinuerlig kontakt med alla sina allianskollegor, så även med Jan Björklund. Att såväl C som L landat i att säga nej till en liten moderatledd regering som blir beroende av SD är snarare ett resultat av vad man lovade i valrörelsen."


En centralt placerad uppgiftslämnare konstaterar samtidigt: 

– Trots att Moderaterna och Kristdemokraterna förnekade detta i valrörelsen har de två partierna uppenbarligen haft som gemensam strategi att gå fram på egen hand utan de två andra allianspartierna. Det är uppseendeväckande och vilseledande mot väljarna. 

I Centerpartiets riksdagsgrupp spekuleras det nu öppet i att Annie Lööf i nästa steg kan bli statsminister i en liten regering bestående av Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

– En sådan regering skulle i vissa frågor ta stöd av Socialdemokraterna, i andra av Moderaterna och Kristdemokraterna, säger en C-källa. 

Stefan Löfven sa på måndagskvällen till Expressen att han är "öppen för samtal" om Annie Lööf får sonderingsuppdraget efter onsdagens statsministeromröstning.

M säger nej till Lööfs lösning

Det är dock en lösning som varken Ulf Kristersson eller Ebba Busch Thor kommer att ställa sig bakom, enligt vad Expressen erfar. 

– Annie och Jan fortsätter sin verklighetsförnekelse, hävdar en moderat riksdagsledamot. 

Moderatledaren Ulf Kristersson skrev på tisdagen på Facebook om den kommande statsministeromröstningen – och förhandsbeskeden från C och L: 

"Det får nog beskrivas som tämligen unikt att ett alliansparti röstar nej till de partier och personer i Alliansen som i ett svårt läge är beredda att regera med Alliansens politik."

De fyra allianspartierna agerar nu som duetter.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Han sammanfattade samtidigt:

"Idag är en tung dag för Alliansen."

Enligt Kristersson borde Centerpartiet släppa fram honom precis som man gjorde med Löfven för fyra år sedan.

Det köper dock inte Annie Lööf. 

"Jämförelsen med en nedlagd röst till Löfven 2014 är djupt missvisande", skriver hon på twitter. 

https://twitter.com/annieloof/status/1062291970440208386

En uppgiftslämnare i Moderaterna anklagar samtidigt Liberalernas partiledare Jan Björklund och partisekreteraren Maria Arnholm för att ha haft dubbla agendor under lång tid.

Liberalernas partiledare Jan Björklund anklagas för dubbelspel.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

M-källa: "Oändliga sms-slingor"

När det i somras uppstod en diskussion om huruvida Sverigedemokraterna skulle få utskottsposter eller inte var Liberalerna snabbt ute och stängde den dörren. Men i samtal med Ulf Kristersson lät det annorlunda. 

– Björklund sa en sak till oss och den motsatta till sina partivänner. Det värsta då var dessutom att man direkt ljög i både massmedia och gentemot sitt parti. Man försökte framställda det som att M drivit att SD skulle få presidieposter i utskotten när det i hög grad var Björklund själv som drivit det. 

Enligt Expressens uppgiftslämnare har den moderata partiledningen – Ulf Kristersson och gruppledaren Tobias Billström – "oändliga sms-slingor" som bevisar detta. 

– De kommer att vara material till åtminstone två självbiografier längre fram, hävdar Expressens uppgiftslämnare. 

Liberalernas partiledare Jan Björklund vill inte kommentera uppgifterna, enligt presschefen Elin Boberg.