Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lööf vill ha alliansmöte med Löfven – ja till SD-talman

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman och Stefan Löfven, statsminister. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna för just nu samtal med andra partier för att "hitta en lösning både vad gäller talman och regeringsfrågan", enligt statsminister Stefan Löfven. 

Både Centerpartiet och Liberalerna har kontaktats på olika sätt, erfar Expressen.

Annie Lööf bekräftar på tisdagseftermiddagen att alliansledarna nu förbereder blocköverskridande samtal med Socialdemokraterna – samtidigt som hon håller fast vid praxis som innebär att SD får posten som andre vice talman. 

Annie Lööf mötte journalister i riksdagen strax efter klockan 15 på tisdagen, efter dagens möte mellan de fyra alliansledarna.

Hon upprepade då att alliansen vill ha ett gemensamt möte med Socialdemokraterna för att diskutera bland annat regeringsfrågan och talmansvalet nästa vecka.

– Redan förra veckan öppnade vi dörren till blocköverskridande samtal. Det är viktigt att vi sänker tonläget och markerar att vi öppnat dörren för fler blocköverskridande samtal. Jag hoppas att de kommande dagarna kommer innebära samtal över blockgränsen.

Håller fast vid praxis

På frågan om alliansledarna nu enats om en talmanskandidat svarar Centerledaren: 

– Vi kommer att återkomma till vilken kandidat som alliansen gemensamt har, men i den rangordning som finns där Centerpartiet är fjärde största parti i riksdagen, så är det naturligt att vi har den tredje vice talmannen. 

Därmed håller hon fast vid praxis som innebär att SD – som även denna mandatperiod är riksdagens tredje största parti – ska ha rätt till posten som andre vice talman. 

Annie Lööf kommenterar dagens möte mellan alliansledarna så här: 

– Vi förbereder de blocköverskridande samtal som vi vill ha med Socialdemokraterna. Vi har också pratat om hur utskottsarbetet ska fungera i riksdagen. Det finns mycket att prata om i riksdagen och hur Sverige ska styras långsiktigt.

Löfven: ”Håller kontakter”

På en pressträff i riksdagen tidigare under tisdagen avslöjade statsminister Stefan Löfven och S-gruppledaren Anders Ygeman att det redan pågår samtal med andra partier "på olika nivåer" just nu. 

S vill få till stånd blocköverskridande samtal om talmansfrågan – men det handlar också om att nå en överenskommelse som hindrar SD från att få inflytande. 

Stefan Löfven: 

– Vi har kontakter på olika nivåer. Men vi kommer inte att berätta exakt vem som pratar med vem vid vilket tillfälle. De här samtalen ska föras i förtroende och då måste de hållas i förtroende.

”Styrka för Sverige”

När Expressen träffar Anders Ygeman efter presskonferensen utvecklar han:

– Vi tror att det vore en styrka för Sverige att göra upp över gruppgränserna och få en talman som har ett brett stöd i kammaren, säger Anders Ygeman till Expressen.

Vad är det för samtal ni för med de borgerliga?

– Jag har sagt i början av den här processen att jag inte kommer att gå in på vilka samtal som förs eller hur de görs. 

Men det förs samtal?

– Det gör det absolut, det måste det göras av alla ansvariga och anständiga partier. 

Annie Lööf håller dörren fortsatt stängd

En uppgiftslämnare nära Centerledaren Annie Lööf bekräftar att Socialdemokraterna försökt ta kontakt med partiet – men dörren är bara öppen för samtal med hela alliansen. 

– Vi förhandlar inte med Stefan Löfven i det här läget. Antingen får han prata med hela alliansen, eller inte med någon av oss, säger källan, som också hävdar att Liberalerna kontaktats av Socialdemokraterna de senaste dagarna. 

– Vi pratar med alliansen och alliansen vill gärna prata med Socialdemokraterna, säger en källa inom Kristdemokraterna.

Expressen har under dagen sökt företrädare för Liberalerna med anledning av detta, men hittills utan resultat. 

Expressen kunde redan förra veckan avslöja att Sverigedemokraterna också tagit kontakt med företrädare för andra partier. 

I hemlighet kontaktas enskilda M-ledamöter av SD.

– Det är nog något som bara sker spontant och organiskt, konstaterade SD-gruppledaren Mattias Karlsson i torsdags.

SD sätter press på alliansen – med Björn Söder

På tisdagsförmiddagen beslutade SD:s riksdagsgrupp att lansera Björn Söder som andre vice talman för fyra nya år – för att sätta press på alliansen. 

– Om de vill ha vårt stöd för sin talmanskandidat, så räknar vi med att de följer praxis och låter oss få posten som andre vice talman, säger en SD-företrädare.

Allianspartierna ville i går inte svara på hur de kommer att agera i den frågan – men beskedet från Moderaternas presschef Cherine Khalil löd: 

– Alliansen kommer att lämna ett gemensamt besked även i den frågan.