Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lööf öppen för nya samtal med Löfven: ”Men då får de återkomma”

Annie Lööf öppen för nya samtal med Löfven säger hon efter Centerpartiets gruppmöte på tisdagen. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Centerpartiet röstade tidigare nej till Stefan Löfven som statsminister då man anser att Socialdemokraterna har för stark koppling till Vänsterpartiet. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Annie Lööf är öppen för nya samtal med Löfven. 

Det står klart efter Centerpartiets gruppmöte under tisdagen. 

– Men då får de återkomma, svarar hon på en fråga från SR efter gruppmötet. 

För stark koppling till Vänsterpartiet är Centerpartiets anledning till att man röstade nej till Stefan Löfven som statsminister – och därmed la ner planerna på ett potentiellt samarbete över blockgränserna. 

Nu gör Annie Lööf en sväng och menar att dörren för vidare samtal med Löfven inte är stängd. 

– Både vi och Moderaterna vill se en regering på plats så fort som möjligt men det gäller att partierna är villiga att rucka på sina tidigare positioner, säger Annie Lööf när hon svarar på en fråga från Sveriges Radio. 

”Måste jobba över blockgränserna”

På onsdagen förväntas talmannen Andreas Norlén ge besked om en tredje statsministeromröstning. Tidigare har Centerpartiet röstat nej till både Ulf Kristersson och Stefan Löfven som statsminister. 

Efter gruppmötet säger Annie Lööf att ett samarbete med Moderaterna fortfarande är otänkbart så länge man har en koppling till Sverigedemokraterna. 

Däremot kan Centerpartiet jobba över blockgränserna tillsammans med Stefan Löfven. 

– Vi vill jobba för en mittenregering där varken Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna får något inflytande, säger Annie Lööf.

Samtidigt sätter hon press på både M och S.

– Nu vilar ett särskilt stort ansvar på både Moderaterna och Socialdemokraterna att komma på en lösning då de båda vill bli statsministrar. 

Annie Lööf skriver själv om detta på Instagram.

"I dag har vi jobbat i hundra dagar för att Sverige ska få en ny regering. I morgon kommer talmannen peka ut riktningen för den fortsatta processen framåt”, skriver hon och fortsätter:

”Centerpartiet kommer att fortsätta vara aktiva, konstruktiva och ta ansvar. Men nu vilar ett särskilt stort ansvar på S och M, som båda aspirerar på statsministerposten. Det är nödvändigt för att Sverige så snart som möjligt ska få en stabil och handlingskraftig regering där ytterkanterna i SD och V inte ges inflytande över en ny regerings politiska inriktning.”

https://www.instagram.com/p/BriNJU7FZDM/

Viktigt med eftertänksamhet

Annie Lööf säger även att hon haft ett samtal med talmannen under helgen där hon uppmanat honom att vara ”eftertänksam” då han ger besked om en tredje statsministeromröstning. 

Tror du att en tredje statsministeromröstning kommer ske innan jul?

– Det är talmannen som bestämmer det men jag har sagt åt honom att vara mycket eftertänksam inför beskedet om en tredje omröstning. Detta för att kunna vara säker på att vi får en ny regering den här gången.