Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lööf och Lövin drabbar samman i klimatdebatt

Annie Lööf (C) möter Isabella Lövin i en klimatdebatt i ”Bara politik”.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Isabella Lövin (MP).Foto: ANNA-KARIN NILSSON

I kvällens "Bara politik" möts Isabella Lövin (MP) och Annie Lööf (C) i en klimatdebatt. Dessutom frågas Annika Strandhäll (S) ut om Socialdemokraternas så kallade "familjevecka" – som fått stark kritik från borgerligt håll. 

Till programmet kommer även Fi-ledaren Gudrun Schyman, som tampas med betydligt tuffare opinionssiffror nu än vid valet 2014. 

Sedan den varma sommaren har klimatfrågan seglat upp som en av väljarnas viktigaste frågor och i kvällens ”Bara politik” möts de två partier som lyckats profilera sig mest i klimatfrågan i en debatt – med hundra procent fokus på just klimatfrågor. 

– Centern vill ta bort flygskatten och skära stort i klimatbudgeten för att satsa på något annat, någon annan gång. Det kommer leda till ökade utsläpp. Men klimatet kan inte vänta. Vi måste öka takten i omställningen, inte bromsa den, säger Isabella Lövin inför debatten. 

– Utsläppen ökade med över 3 procent första kvartalet 2018, men de minskade med nästan 20 procent när Centerpartiet ansvarade för miljöfrågorna. Med en miljöpartistisk minister ökar det. Det är allvarligt. Framförallt har vi tappat tid i att möta klimathotet och genomföra de reformer klimatet behöver, säger Annie Lööf inför debatten. 

 

LÄS MER: Sara Skyttedal: ”Vill kraftigt skära i public service roll” 

 

Till programmet kommer även Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman.Foto: MARTINA HUBER
Socialminister Annika Strandhäll (S).Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Gudryn Schyman och Annika Strandhäll gästar ”Bara Politik”

Till programmet kommer även Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman samt socialminister Annika Strandhäll (S), som är ansvarig minister över den så kallade "familjeveckan" – Socialdemokraternas vallöfte som innebär att föräldrar som arbetar får en extra veckas semester när barnen inte kan vara i skolan. Något som oppositionspartierna kritiserat starkt och avfärdat som valfläsk. 

– God morgon statsministern! Yrvaket, 12 dagar innan valdagen! Var har intresset för Sveriges barnfamiljer befunnit sig under hela den här mandatperioden när ni försämrat BUP, assistansen och tvångsdelat föräldraförsäkringen? sade KD-ledaren Ebba Busch Thor om löftet. 

– Moderaterna och näringslivets lobbyister har alltid varit emot att införa och utöka både semester och föräldraledighet. De röstade nej till både den fjärde och femte semesterveckan. De har lika fel denna gång, säger Annika Strandhäll om vallöftet inför kvällens avsnitt av "Bara politik" och fortsätter: 

– När Socialdemokraterna vill ge vanligt folk tid med sina barn och tid till återhämtning så rasar Moderaterna.

 

Kvällens program, 19-20

19.00-19.18: Klimatdebatt mellan Isabella Lövin (MP) och Annie Lööf (C)

Vad är egentligen anledningen till att sommaren blev så varm? Och varför ökar utsläppen trots att vi blir mer och mer medvetna i klimatfrågan? Miljöpartiets språkrör tillika klimatminister Isabella Lövin möter Centerpartiets partiledare Annie Lööf i en debatt om klimatet, där allt från skatt på flyg och bränslen till miljövänliga bilar avhandlas. 

 

19.20-19.30: Gudrun Schyman (Fi) 

För fyra år sedan var Feministiskt initiativ nära att komma in i riksdagen. De var till och med över spärren i vallokalsundersökningen – men landade sedan på 3,1 procent. Denna gång ser det betydligt tuffare ut i opinionen för partiet. I Expressens senaste Demoskop får partiet 0,8 procent av väljarstödet. Vad var det som hände med Feministiskt initiativ?  

 

19.30 Paus för nyheter. 

 

19.33.19.43: Fortsättning Gudrun Schyman. 

 

19.45-20.00 Annika Strandhäll (S)

Socialminister Annika Strandhäll (S) är ansvarigt statsråd för den så kallade "familjeveckan", som av andra partier kallats för valfläsk och som av många ställs mot de medel de i stället menar skulle behövas till LSS. I kvällens program svarar hon på kritiken. 

 

Programmet kan ses på Expressen.se, via Facebook eller på kanalplats 43 i din tv. Fram till måndag 17 september visar tv-operatörerna Com hem och Boxer Expressen TV gratis.

 

 

LÄS MER: Osäker inför valet 2018 – gör Valkompassen