Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lööf och Björklund fick sin vilja igenom

Jan Björklund.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Björn Söder
Foto: SVEN LINDWALL

Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C) är fredagens vinnare. 

De fick sin vilja igenom i den för alliansen känsliga frågan om SD skulle få presidieposter i riksdagens utskott eller inte – efter förhandlingar med S står det klart att det inte blir så. 

– Det innebär att det också är ett öppet race om vem som ska bli statsminister, alliansen kan inte alls vara säker på att det är Ulf Kristersson, säger Björn Söder (SD).  

Samtidigt är det SD som avgör vem som blir ny talman. 

På fredagen stod det klart att moderaten Andreas Norlén blir alliansens gemensamma talmanskandidat. Under de senaste fyra åren har Norlén varit ordförande i konstitutionsutskottet.  

– Alliansen är efter valet det tydligaste regeringsalternativet, talmanskandidaten har valts med omsorg och bör kunna samla ett brett stöd i riksdagen, säger Moderaternas gruppledare Tobias Billström vid en pressträff i riksdagen.  

Allianspartierna är även överens om att proportionalitetsprincipen ska gälla för de tre övriga talmansposterna. Det innebär att man accepterar Sverigedemokraternas Björn Söder som andre vice talman och att man nominerar Centerpartiets Kerstin Lundgren som tredje vice talman. 

Allianspartiernas riksdagsledamöter uppmanas att rösta blankt i valet om andre vice talman i stället för att ge aktivt stöd åt Björn Söder – som utmanas av Vänsterpartiets Lotta Johnsson Fornarve.   

– SD:s kandidat är inte alliansens kandidat, säger Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson. 

S lanserade egen talmanskandidat 

Någon timme efter att alliansens besked i talmansfrågan presenterades Åsa Lindestam  som Socialdemokraternas talmanskandidat. Under de senaste fyra åren har hon varit vice ordförande i försvarsutskottet. 

Tidigare i veckan sa statsministern Stefan Löfven och gruppledaren Anders Ygeman att man ville samtala med allianspartierna i syfte att hitta en gemensam kandidat – men så blev det alltså inte. 

– Vi har fört bra och konstruktiva samtal. Däremot har det inte funnits någon vilja hos alliansen att enas om en gemensam talmanskandidat. Jag beklagar det, men jag har respekt för deras ståndpunkt, säger Anders Ygeman. 

Nu får Sverigedemokraterna avgöra talmansvalet på måndag.    

Alliansen har även kommit överens med Socialdemokraterna om att inte ge Sverigedemokraterna presidieposter i riksdagens utskott. 

I den här frågan har alliansen varit splittrad – Centerpartiet och Liberalerna har varit emot, medan Moderaterna och Kristdemokraterna har varit klart mer positiva.

L och C backade om utskottsposter till SD 

I slutet av juni rapporterade spreds nyheten att alliansen var öppen för att ge Sverigedemokraterna presidieposter i riksdagen i enlighet med proportionalitetsprincipen – men snart kom helt motstridiga besked från både C-ledaren Annie Lööf och L-ledaren Jan Björklund. 

– Vi gjorde uppenbarligen en missbedömning om hur den här principen skulle uppfattas. Den här frågan har tagit orimligt stora proportioner. För Centerpartiet har det aldrig varit tal om att förhandla med SD eller rösta på sverigedemokrater till presidieposter. Eftersom den här frågan har uppfattats på det sättet kommer vi inte att driva frågan, sa Annie Lööf i somras.  

Fredagens besked innebär att Lööf och Björklund har fått sin vilja igenom. 

– Det är ingen hemlighet att vi har haft lite olika ingångar i den frågan. Men nu har vi träffat en överenskommelse med S som stängt den dörren, säger Kristdemokraternas gruppledare Andreas Carlson till Dagens Nyheter. 

Enligt uppgifter till Aftonbladet var det ett absolut krav från Liberalerna att Sverigedemokraterna inte skulle få topposter i riksdagens utskott, för att man skulle acceptera Norlén som talmanskandidat. 

– Det var helheten som var viktig. För oss var det viktigt att SD inte fick tillgång till ordförandeposterna. Utan det hade det varit svårt att komma överens, säger en L-källa till tidningen.  

Söders oro: "Vänsterkandidaten kan bli vald" 

Beskedet har retat upp Sverigedemokraterna. Till saken hör att det krävs två SD-röster för att med säkerhet få Andreas Norlén vald till talman.  

På fredagsmorgonen sa en SD-källa till Expressen: 

– Om vi ska rösta på Andreas Norlén vill vi att de röstar för Björn Söder som andre vice talman. 

Även Charlie Weimers, som i slutet av valrörelsen lämnade KD för SD, resonerar om talmansfrågan: 

”Alliansen har slagit fast att de kommer att lägga ner sina röster i valet till andre vice talman eftersom Söder 'inte är alliansens kandidat'. Helt riktigt. Och Norlén är likaledes inte SD:s kandidat, så varför skulle partiet agera på annat sätt än alliansen i talmansvalet?”, skriver han på Facebook. 

Själv säger Björn Söder, efter alliansens besked: 

– Utifrån de nya uppgifterna som har figurerat i medierna har man ställt krav på alliansen om att man ska få garantier och de garantierna har inte lämnats eftersom man säger att man lägger ner rösterna. Det innebär att vänsterkandidaten ändå kan bli vald. Det behövs ett aktivt stöd för att de ska upprätthålla praxis. 

– När de inte lämnar det har man inte fått den garantin om man inte lämnat det i någon annan form. Då är det inget som är gjutet i att det blir Andreas Norlén som blir talman, fortsätter han.  

"Öppet race om vem som ska bli statsminister"

I praktiken kan ni rösta på Socialdemokraternas talmanskandidat?

– Ja, eller att man lägger ner sina röster och då är det Socialdemokraterna som vinner. Vi kommer att få besked på måndag morgon om hur vi ska förhålla oss. 

Men enligt Björn Söder är det beslutet om att inte ge Sverigedemokraterna presidieposter i utskotten som kan få allra störst betydelse framgent. 

– Som jag har fattat det är det ett av kraven som SD har fört fram för att också sedan kunna gå med i nästa skede om vem som ska bli statsminister. Det innebär att det också är ett öppet race om vem som ska bli statsminister, alliansen kan inte alls vara säker på att det är Ulf Kristersson, säger han. 

Björn Rosengren tror att på M+KD eller M-regering  

Björn Rosengren, tidigare socialdemokratisk näringsminister, säger i Kvartals fredagsintervju att han inte tror att Stefan Löfven kommer fortsätta som statsminister: 

– Jag tror att det bästa är att man hade en blocköverskridande regering. Men jag tror inte att det blir det, utan jag gör den bedömningen att vi kommer att få antingen en moderat enpartiregering eller en regering som består av Moderaterna och Kristdemokraterna, som har ett stöd av Sverigedemokraterna i många frågor. 

Rosengren säger vidare att han tror att Sverigedemokraterna kommer att få politiskt inflytande under mandatperioden, även om inget annat parti just nu vill samtala med dem. 

– Får vi en kristdemokratisk och moderat regering kommer den stödjas av Sverigedemokraterna. Då får de tillsammans ungefär 43 procent. Det är klart att de kommer få ett reellt inflytande, säger Rosengren i intervjun. 

Han varnar samtidigt för en regering blocköverskridande regering med Moderaterna, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna. Rosengren menar att  Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna då skulle "växa enormt" – särskilt Sverigedemokraterna – eftersom de skulle slippa behöva ta ansvar ta ansvar.